Flyktingar

Omvärlden måste förbereda för fler flyktingar från Afghanistan

2:00 min
  • När talibanerna rycker fram borde de länder som deltog i kriget ta ett ansvar för människorna de stred för och inte bara se på om de tvingas på flykt, säger migrationsexperten Gerald Knaus, initiativtagare till flyktingöverenskommelsen mellan EU och Turkiet 2016
  • EU har inte förmåga att lösa problemet, anser Knaus som efterlyser en koalition av villiga och jämför med situationen efter Vietnamkriget.
  • Efter USA:s uttåg gav sig hundratusentals vietnameser av i båtar under svåra umbäranden, tills en internationell överenskommelse nåddes om tillfällig asyl i grannländerna och vidarebosättning i flera västländer. Det ser Knaus som en möjlig strategi nu också.

– Mycket snart kan det komma ett läge när många afghaner måste lämna sitt land och det behöver omvärlden förbereda sig på, säger migrationsexperten Gerald Knaus, i en intervju i tyska public service kanalen Deutschlandfunk.

Han hörs i dessa dagar ofta i tysk media där stor uppmärksamhet ägnas åt situationen efter tillbakadragandet av de tyska trupperna, som utgjorde den näst största utlandsstyrkan i Afghanistan.

– EU kan inte lösa problemet, anser Knaus, som tog initiativet till överenskommelsen om flyktingmottagning mellan EU och Turkiet efter strömmen av flyktingar som sökte sig till Europa 2015.

Förutom pengar till Turkiet har EU inte levt upp till sina åtaganden att ta emot kvotflyktingar därifrån.

Mot bakgrund av läget i Afghanistan, där talibanerna nu rycker fram, borde de länder som har deltagit i kriget känna ett ansvar för människorna de stred för och inte bara se på om de tvingas på flykt, utlämnade till människosmugglare.

– De som har varit aktiva i Afghanistan borde gå samman i en koalition av villiga och hjälpa människor som behöver skydd efter att de utländska soldaterna har gett sig av, säger Gerald Knaus och jämför med situationen efter Vietnamkriget.

Efter USAs uttåg gav sig hundratusentals vietnameser av i båtar under extremt svåra umbäranden. Det dröjde till 1979 innan en internationell överenskommelse nåddes om tillfällig asyl i grannländerna och vidarebosättning i flera västländer.

– Det är en möjlig strategi, säger migrationsforskaren, och tyvärr måste vi kanske snart använda den för afghanerna också.