Oppositionen skeptisk i Tanzania

10 min
  • Samia Suluhu Hassan svors in som president i Tanzania tidigare i år efter att den förre presidenten John Magufuli hastigt avled.
  • President Hassan gav hopp om att hon skulle ta landet i en mer demokratiskt riktning.
  • Men nu, några månader in i hennes mandatperiod, är många oppositionella skeptiska. Hör reportage av Ekots utsända, Palmira Koukkari Mbenga.

– Vår tidigare president var tvungen att dö för att saker skulle ändras, vilket är väldigt sorgligt. Det finns mycket som behöver ändras i det här landet, och nu är många ivriga att få till en ny konstitution i landet, med starka institutioner som kan hålla folk ansvariga, säger Upendo Furaha Pendeza, medlem i Tanzanias största oppositionsparti Chadema.

Vi träffas i en trädgård i Dar es Salaam och som många oppositionella, har hon med sig en vän till vårt möte. Oppositionen var hårt ansatt under president John Magufulis tid och trots att Samia Suluhu Hassan har signalerat att hon är mer välvilligt inställd, tar de fortfarande det säkra före det osäkra.

– Vi är fortfarande inte helt fria. Oppositionella politiska möten förbjöds under president Magufuli och det förbudet har fortfarande inte lyfts än. När Samia Suluhu Hassan tog över skrev vi ett brev till henne och bad om att träffas och diskutera en väg framåt. Hon sa att hon var villig att göra det, men hon har fortfarande inte träffat oss. I slutet på hennes första 100 dagar vid makten sa hon också att de politiska reformerna kommer att få vänta, hon ska ta tag i ekonomin först. Det var ungefär så det lät med Magufuli också, säger Upendo Furaha Pendeza.

Samia Suluhu Hassan var vice president när John Magufuli hastigt avled i mars i år. När hon tog över började hon med att återinföra pressfrihet och släppa politiska fångar. Hon öppnade också upp för att sätta sig ner och samtala med oppositionen, men såhär lät det när hon pratade med BBC tidigare i veckan:

 Är Tanzania en demokrati?

– Ja, det är ett mycket demokratiskt land.

 Men det finns kritik från oppositionen, mot hur du hanterar politiken?

– Vad kallade du dem? Opposition. Så de måste motsätta sig, vad jag än gör. Jag vet inte vad deras definition av demokrati är, men enligt mig är Tanzania mycket demokratiskt.

Men Samia Suluhu Hassan kunde inte ge ett datum för när mötet med oppositionen kommer att äga rum.

– Jag kommer att träffa dem, det är mitt löfte, säger hon till BBC.

I en annan del av Dar es Salam träffar jag Noel Shao. Han är också medlem i Chadema och även han tyckte att det började lovande med Mama Samia, som många tanzanier kallar henne. Han säger att de oppositionella är lättade sedan hon kom till makten, även om han också är vaksam.

Det var väldigt svårt att vara oppositionell under president John Mafugulis styre, berättar han.

– Jag blev väldigt påverkad av hans styre och inte bara jag. Ett år efter att han kom till makten 2015 försvann en av mina vänner. En journalist blev också kidnappad och till idag vet vi inte om han lever eller är död. Jag var rädd så fort jag gick hemifrån, jag kanske stod näst på tur. Till och med nu när jag mötte dig såg du att jag kom med en kompis, eller hur? Vi vet inte om de som fanns runt Magufuli försvann med honom eller om dom är kvar. Men vi fortsätter kämpa, för vi vill se ett fritt land, säger Noel Shao.

President John Magufuli tog landet i en alltmer auktoritär riktning under sina år vid makten. Oppositionen trycktes ner, vissa medier förbjöds och oliktänkande som kritiserade honom på sociala medier fängslades. 2017 sköts en av ledarna för oppositionen, Chadema-politikern Tundu Lissu med 16 skott i närheten av parlamentet. Han överlevde attacken och var i exil i Belgien i tre år, innan han återvände till Tanzania förra året. Ingen är gripen för dådet, men oppositionen tror att det var politiskt motiverat.

Sedan jag träffade oppositionspolitikerna Upendo Furaha Pendeza och Noel Shao har också en grupp Chadema-politiker gripits, inför att de skulle hålla ett politiskt möte. En av ledarna står nu åtalad för terrorbrott.

På universitetet i Dar es Salaam träffar jag analytikern Dr. Richard Bonaventura Mbunda. Han beskriver John Magufulis och Samia Suluhu Hassans personligheter som motsatta. Medan John Magufuli kallades för bulldozer för sitt sätt att köra sitt eget race, har hans efterträdare en annan ton.

– Administrationens filosofi har ändrats i Tanzania, för vi har en ny person på plats. Hon har en annan vision av hur landet ska styras. Det märks på att hon har tillsatt nya personer i administrationen och även på hennes ordval. Du hör att hon pratar om att försonas och försöker behålla lugnet i landet, säger han.

Dr. Richard Bonaventura Mbunda säger att en av hennes största utmaningar kommer att vara kraven från oppositionen på en ny konstitution. Den nuvarande konstitution är från 1977, då Tanzania var en enpartistat och den ger väldigt mycket makt till presidenten. Sedan president Magufulis bortgång, har kraven fått förnyad kraft. Oppositionen riktar också in sin kritik på valkommissionen.

– Kraven på en ny konstitution är en utmaning mot presidenten själv, för en del av kraven är att minska tämja presidentens makt som de anser är alldeles för stor. Idag utser presidenten i stort sett alla viktiga poster i landet, inklusive i valkommissionen. Och de som vill ha en ny konstitution kräver också en fri och oberoende valkommission, säger Dr. Richard Bonaventura Mbunda.

Men president John Magufuli var också omtyckt av många i Tanzania, särskilt bland arbetarklassen och i fattigare områden. Dr. Richard Bonaventura Mbunda menar att det finns en tydlig klasskillnad mellan hans kritiker och de som uppskattade honom.

– Bland de som kritiserade honom var medelklassen de mest högljudda, på Twitter, Facebook och andra sociala medier. Men i de lägre samhällsskikten var de många som uppskattade honom, både i stan och på landsbygden. Han byggde vägar, förbättrade tillgången på el- vatten och sjukvård i de områdena, så de älskade honom för det. Han nådde fram till dem, i frågorna som var viktiga i deras liv, säger Dr. Richard Bonaventura Mbunda.

Ansigarius Kabobo är ordförande för organisationen Think of self employment i Dar es Salaam. De jobbar med att uppmuntra eget företagande bland unga, särskilt kvinnor, som har svårt att få jobb. Han säger att han och många andra i hans omgivning tyckte om Magufulis politik och var ledsna när han dog.

– När han dog var vi chockade, många grät. Han var populär för att han stod för jämlikhet. Han ville att rika och fattiga skulle gå längs samma väg. Tidigare kunde de som ha pengar göra vad de ville, de kunde demolera folks hus och bygga sitt eget hus där om de kände för det. Men det gick inte Magufuli med på. Och han har byggt ett sjukhus och asfalterat vägen här, därför är det många som sörjer att han är död nu, säger han.

Ansigarius Kabobo säger att han inte vet någonting om anklagelserna om att folk som kritiserade Magufuli fängslades, men att han hoppas att president Samia Suluhu Hassan ska fortsätta med projekten som gynnar de fattiga i Tanzania.

– Hon är erfaren och har jobbat länge med Magufuli och hon har lovat att fortsätta på samma väg som han. Det har inte ens gått ett år än, så vi får vänta och se, säger han.

Oppositionspolitikern Upendo Furaha Pendeza tycker inte att infrastrukturprojekten är tillräckligt för att kunna klassa John Magufuli som en bra president, men hon tror att Samia Suluhu Hassan är i en svår position nu.

– Hon är president, men är inte framröstad. Hon tog över bara för att hon var vicepresident när han dog, och nu är det många som drar i henne från olika håll. Det finns de inom partiet som föredrog hans brutala styre, så jag tror att de finns de som pushar för att vi ska ha samma atmosfär nu, säger hon.

Även Noel Shao tror att Samia Suluhu Hassan har en svår väg framför sig.

– Mama Samia Suluhu Hassan måste vara stark. Det är ingen lätt strid hon har framför sig, det är ett som är säkert. Vi önskar henne lycka till och hoppas att hon fortsätter på den demokratiska vägen. Det är inte meningen att oppositionen ska fiender i landet, vi är där för att hjälpa till och förbättra, säger han.

 Samia Suluhu Hassan är Tanzanias och Östafrikas första kvinnliga president, och även av den anledningen hoppas Upendo Furaha Pendeza att hon gör bra ifrån sig.

– Jag önskar henne all lycka och ber att hon gör att bra jobb. Jag är också en kvinna med politiska drömmar och om hon gör bra ifrån sig, kommer det hjälpa till att ändra de patriarkala föreställningarna som finns i samhället. Ja, hon är från det styrande partiet men hon är en förebild för alla och kan ändra bilden av vad kvinnor kan göra, säger Upendo Furaha Pendeza.