Organisation varnar om otrygghet för barnen på asylboenden

3:16 min

Många asylsökande flyttas till stora boenden där flera hundra personer kan bo samtidigt. Det gäller även familjer med barn. Organisationen Rädda Barnen är kritisk och säger att boendena inte är bra för barn.

 12-åriga Fatemeh Hakimi bor på asylboendet Spenshult utanför staden Halmstad. Hon säger till SVT Nyheter att hon inte gillar att bo med okända personer.

– Hur fan ska jag trivas här med andra män och andra främlingar som jag inte ens känner? Säger hon.

I vissa fall kan asylsökande få bo i lägenheter. Det är Migrationsverket som bestämmer det. Men de senaste åren har färre personer sökt asyl i Sverige. Därför behövs inte längre lägenheterna, enligt Migrationsverket. Istället flyttas fler asylsökanden till större boenden. Ibland bor det flera hundra personer där.

AnnaTora Huss jobbar för Rädda Barnen. Hon säger till SVT Nyheter att det finns berättelser om personer som säljer och använder droger på de stora asylboendena.

– Man samlar många människor som har det väldigt tufft och mår psykiskt dåligt på samma plats. Det gör att det finns drogförsäljning och droganvändning i området, säger AnnaTora Huss.

På boendet får familjer ofta dela på ett rum och dela kök och toalett med andra. Rädda Barnen säger att det är för trångt för barnen. Det tycker också Fatemeh Hakimi. Hon är även orolig för att hennes pappa ska smittas av coronaviruset på boendet.

– Man ska vara glad att man har tak över sig. Men om han får corona och dör, vad är meningen med att han ska ha tak över huvudet då? Säger Fatemeh.

Men Migrationsverket tycker inte boendena är dåliga för barn. Zozan Sewger Kvist jobbar som chef där i västra Sverige. Hon säger att de har personal och vakter som jobbar på de större boendena. Därför är det mycket mer service på ett stort boende jämfört med lägenheterna.

– Vi har ju receptioner på plats med våra medarbetare, som är öppna fem dagar i veckan. Sen har vi även dygnet-runt bemanning, i form av väktare. Så service-nivån på våra kollektiva bostäder är ju mycket högre än i våra lägenhetsboenden.