Oro för minskad pressfrihet i Slovenien

10 min
  • När reportrar utan gränser i dag presenterar sin lista över pressfriheten i världen är Slovenien ett av länderna som pekas ut för att gå åt fel håll.
  • Och i Slovenien pågår just nu en polariserad debatt om just pressfrihet, där medier och akademiker anklagar högerregeringen för att attackera medierna. Regeringen å sin sida påstår att de slovenska medierna är dominerade av vänstern och sprider falska nyheter.
  • Och i centrum för debatten står den vilt twittrande premiärministern Janes Janza.

Chefredaktören på den nationella nyhetsbyrån STA, Barbara Štrukelj, visar runt på redaktionen i Ljublijana. Just nu är de lugnt, de flesta arbetar hemifrån.

STA är Sloveniens enda rikstäckande nyhetsbyrå, finansieringen kommer både från staten, och från betalande kunder. I år fyller man, precis som nationen Slovenien, 30 år, men firandet överskuggas, för STA:s del, av konflikten med den sittande regeringen och premiärministern Janez Jansa.

– Vissa av våra reportrar känner sig obekväma med att bevaka regeringen, speciellt premiärministern, säger Barbara Štrukelj.

Det började förra året, närmare bestämt den 27 mars, när premiärminister Jansa sa att vi är ett fake news-medium, berättar direktören för STA, Bojan Veselinovic.

Janez Jansa, enligt många bedömare en politiskt allierad till Ungerns premiärminister Orban, blev i början på förra året åter premiärminister i Slovenien. Men den slovenske premiärministern använder betydligt hårdare ord än kollegan i Budapest, Janza har förklarat krig mot media, och går regelbundet till verbal attack mot enskilda journalister han inte uppskattar.

Public service-kanalen RTV har han kallat oansvariga virusspridare, och nyhetsbyrån STA en nationell skamfläck. Även internationella journalister har fått sig en släng av sleven. Tyska public service radion ARD jämfördes med både Pravda och nazipress efter att de rapporterat om just pressfriheten i Slovenien.

För STA har premiärministerns ogillande också fått praktiska konsekvenser. Sedan årsskiftet har regeringen strypt finansieringen, formellt för att STA inte skickat in rätt dokumentation, men enligt Bojan Veselinovic är den verkliga anledningen en annan.

– Det är en politisk påtryckning, man använder ekonomisk utpressning för att utarma STA, säger han.

Den slovenska regeringen har försökte påverka det redaktionella innehållet på ett oacceptabelt sätt, enligt Veselinovic, eftersom STA:s oberoende är garanterat i lag. Bland annat har regeringen krävt svar på varför Barbara Štrukelj var en av de 22 chefredaktörer som skrev under ett öppet brev som varnade för situationen för media i Slovenien.

Man har också ifrågasatt varför regeringskritiska artister fått så stort medieutrymme. Tydliga övertramp enligt STA, som vägrat svara. Situationen är nu låst, och STA:s budget täcker bara en månads arbete till, enligt Veselinovic.

– Om vi inte får pengarna kommer vi behöva lägga ner.

På en parkbänk utanför Nationalgalleriet träffar jag professorn i journalistik, Marko Milosavljevic.

– Vi har en diskussion i morgon med EU-kommissionären Vera Jurova.

Han håller på att förbereda sig för en dragning för EU-kommissionären Vera Jurova om pressfriheten i Slovenien. Slovenien är EU:s nästa ordförandeland och på sistone har EU fått upp ögonen för utvecklingen här – inte minst på pressfrihetsområdet.

– Sedan den nya regeringen tog makten i mars förra året har mediesituationen försämrats på flera sätt.

Enligt Milosavljevic har mediesituationen försämrats sedan regeringen tillträdde förra året. Utöver exemplet med STA lyfter han också fram försöken att mitt under pandemin ändra flera medielagar, enligt honom, med syfte att öka regeringens inflytande över medierna.

– Men linjen de delar är ett försök att öka regeringens inflytande, och å andra sidan, minska inflytande från vissa medier som är kritiska av regeringen.

Samtidigt, säger Milosavljevic, växer medier som kontrolleras av nätverk kring Jansas parti SDS, eller allierade som Viktor Orban i Ungern eller Alexander Vucic från Serbien.

– Det här är en allians, en Bermudatriangel, som håller på att formas här Centraleuropa, säger Milavsljevic.

– Om du kollar på de här tidningarna, alla är regeringskritiska budskap.

På Mitja Irsic kontor på kulturdepartementet ligger dagens tidningar utspridda över skrivbordet. Irsic är rådgivare åt kulturministern, som har ansvar för mediefrågor.

Här känner man inte igen bilden som målas upp av medier och forskare. Tvärtom är mer än 90 procent av medierna vänsterlutande och de attackerar ständigt regeringen i sin rapportering, säger Mitja Irsic, medan han går igenom en rad exempel i dagens tidningar som han menar är bevis på att så är fallet.

– Du måste bo här i två veckor för att förstå det här narrativet. Inte bara den regeringskritiska utan socialistiska, klasskampsinfluerade rapporteringen i slovenska medier.

Men vänsterdominansen gäller inte bara medier - hela det slovenska samhället genomsyras av vänsteridéer, menar Irsic, en kvarleva från det kommunisttiden.

– Chefer för statliga företag och institutioner är alla vänsterpersoner från tidigare regeringar. Och de genomsyrar hela samhället.

Men det konstaterandet till trots, tillbakavisar Irsic bestämt alla anklagelser om att regeringen försöker motarbeta de slovenska medierna. Han konstaterar att man delat ut miljontals euro i covid-stöd till privata medier och frilansjournalister.

– Frilansjournalister, alla är emot regeringen, alla är vänster. De fick 700 euro i månaden plus försäkring, 1100 euro i månaden under första vågen, och under andra vågen kom betalningarna igång igen och kommer fortsätta fram till juni.

Också vad gäller de frysta pengarna till nyhetsbyrån STA har en han en totalt motsatt bild av vad som pågår. Inga ingrepp i den redaktionella friheten har gjorts – det enda man vill ha är en insyn i nyhetsbyråns ekonomiska förehavanden för att kunna lägga en budget för nästa år.

Så fort direktören för STA Bojan Veselinovic skickar in rätt papper kommer regeringen att betala ut pengarna.

– Fram till nu har han inte gett oss informationen, för han säger att han inte behöver. Men om han gör det, kan han få pengarna på måndag.

Och vad gäller premiärministerns twitterattacker konstaterar han att Janes Janza har nära till sina känslor, och att han med rätta blir arg när media publicerar uppenbara lögner.

– Premiärministern har nära till sina känslor. Såklart kommer han bli arg på att det rapporteras uppenbara lögner.

Den slovenska regeringen planerar nu att bryta vänsterdominansen i media. Sex mediemoguler äger nästan alla medier i Slovenien, säger Irsic, och alla har kopplingar till den här regeringens motståndare.

– Vi ska lägga fram den här mediakoncentrationen inför konkurrensverket. Vi tror de har rätt verktyg för att bryta upp dessa skadliga monopol.

Det är inte den slovenska regeringen som har Ungern som förebild säger, situationen är den rakt motsatta – i Slovenien råder vänster-Orbanism, anser Irsic.

– Jag tycker den ungerska mediesfären är för ensidig. Och i Slovenien har vi vad akademiker kallar vänster-Orbanism.

Men slovenska journalister är av en annan åsikt. Den nuvarande regeringen har helt missuppfattat begreppet objektivitet, säger den grävande journalisten Anuska Delic.

– Objektivitet betyder inte att man inte har rätt att ha en informerad åsikt och ett argument som står sig. Men objektivitet i den här regeringen ögon är att vara en snäll liten knähund, säger hon.