Covid-19

Oro för ökad smittspridning i fjällen under sportloven

1:59 min
  • Nästa vecka börjar sportloven men oron är stor för ökad smittspridning i fjällen, det kommer signaler från både Åre och Vemdalen att skidåkare blivit sämre på att följa restriktionerna.
  • Förra veckan ökade dessutom antalet bekräftade coronafall i region Jämtland Härjedalen kraftigt.
  • Smittskyddsläkare Micael Widerström befarar en tredje covidvåg och utesluter inte nedstängningar om ökningen fortsätter.

– Nu senaste veckan har ju antalet fall ökat klart igen och vi har flera kluster på olika områden i hela länet kan man säga, så att det här är ju verkligen inte bra, säger smittskyddsläkare Micael Widerström till Ekot.

Ökningen är 25 procent jämfört med förgående veckor och klusterutbrotten syns i skolor och på arbetsplatser i hela regionen. Samtidigt kommer signaler från de olika skidorterna, både destinationsbolag och liftbolaget Skistar, att skidåkare och besökare blivit sämre på att hålla avstånd och följa restriktionerna.

– Det gäller ju inte bara gäster, det gäller ju även de som bor i området. Jag tror man tagit ut att vi går mot ljusare tider, vaccinationerna är på gång och då har man liksom känt att "nu måste vi få leva lite grann som vanligt".

Även i Sälenfjällen har det varit en viss ökning av covidsmitta bland boende och säsongsarbetare, enligt regionens smittskyddsläkare Anders Lindblom. I Sälenfjällen har det varit lågsäsongsveckor och Lindblom oroas av uppgifterna att besökare i Vemdalen och Åre blivit sämre på att följa restriktionerna.

– Ja det är inte bra för det är jätteviktigt när det är så många personer som reser till ett och samma ställe. Får man en smittspridning där så sprider man det över hela Sverige.

Även smittskyddsläkare Micael Widerström är oroad, inte minst när det gäller muterade virusvarianter som kan spridas snabbare.

– Ja men jag känner mig väldigt bekymrad. Nu är det mer än någonsin viktigt att man försöker hålla de här rekommendationerna och restriktionerna så vi inte får den här tredje vågen som vi ser ut att vara på väg in i, i alla fall regionalt.

Men om smittspridningen fortsätter, kan det bli aktuellt med nedstängningar?

– Det ligger nog ganska långt bort, men det är ju något som vi får överväga varje dag och varje vecka med Folkhälsomyndigheten så ingenting är ju uteslutet.