Oromo-gerillan: Abiy är som en döende häst

6:37 min
  • Sveriges Radio har som ett av få medier fått träffa en av huvudaktörerna i det etiopiska inbördeskriget - Oromo Liberation Army, OLA.

  • OLA har tillsammans med tigreanska väpnade styrkor snart omringat huvudstaden Adddis Abeba, vilket kan leda till att premiärminister Abiy Ahmed tvingas bort från makten och hela det politiska landskapet ritas om.

  • Addis Abeba är alltmer isolerat och Abiy Ahmed har nu beslutat att bege sig till frontlinjen. OLA:s befälhavare beskriver Abiy som en döende häst som sparkar för sista gången.

Vi befinner oss en bit över den kenyanska gränsen in i södra Etiopien. Det är varmt, torrt och bergigt. I bakgrunden brölar en dromedar. Här möter jag en styrka unga soldater ur den väpnade gruppen Oromo Liberation Army, för nåt år sedan en relativt okänd gerilla, nu en av huvudaktörerna i det etiopiska dramat.

Kanske är de ett hundratal. De flesta var tidigare studenter på universitet, en del från gymnasiet, som anslutit sig hit för att bli slåss mot den federala regeringen och premiärminister Abiy Ahmed och för vad de ser som ett förtryck av oromos, den största befolkningsgruppen i Etiopien. Visst är det lite av en uppvisning här, långt från frontlinjen, men för bara några veckor sedan var de flesta här inbegripna i strider längre norrut, här får de nu en välbehövlig men kort vila.

En av dem är Galmo, 22 år. Hon gick med i den väpnade kampen redan som tonåring.

– Jag är inte rädd i strid, förklarar hon. Jag är fast besluten att befria oromo-folket, jag är inte rädd.

– Jag kämpar mot det förtryck som oromos levt under. Det är det som driver mig, att leva ett fritt liv där oromos rättigheter tas till vara.

Oromo-krigarna visar upp sin styrka med en marsch och en kort manöver genom buskarna. De har enkla uniformer, bär sin utrustning i sjalar runt överkroppen, och har bara sandaler i det karga landskapet. Beväpningen är automatkarbiner och kulspruta och inte så mycket mer. Ändå har de här, och tusentals andra inom Oromo Liberation Army fått den federala etiopiska armén på knä.

De har nu omringat Addis Abeba från tre håll, från väster, söder och sydost. I nordöst agerar de tillsammans med de tigreanska väpnade styrkorna som inom kort kan skära av huvudstaden från den strategiska vägen som ledet till hamnstaden i grannlandet Djibouti.

Jaal Gammachiis Aboye är den näst högst uppsatte befälhavaren för Oromo Liberation Army. I 20 år har han varit med i den väpnade styrkan och nu kanske det närmar sig ett avslut. Han säger att Addis Abeba eller Finfinne som staden kallas på oromo, kommer att falla inom kort.

– Hur mycket den federala etiopiska armén än försöker stå emot så närmar vi oss hela tiden huvudstaden tillsammans med de tigreanska styrkorna, säger han. De främsta utmaningarna har varit svårigheterna för kommunikation, eftersom mördarregimen i Addis, som han uttrycker det, inte vill att övergreppen ska bli kända i omvärlden, har de stängt ner internet och mobilnätet, trots det så rör vi oss stadigt framåt, säger han.

Den etiopiska regeringen har fått hård kritik för att den närmast totalisolerat regionen Tigray, hindrat nödhjälp från att komma in och tillåtit plundring och massvåldtäkter. Flera hundratusen hotas av svält där nu. Men alla parter i den här konflikten anklagas för övergrepp mot civilbefolkningen, såväl den etiopiska armén, tigreanska styrkor som Oromo Liberation Army.

Det är något som dock tillbakavisas av samtliga parter. Klart är dock att hatet och våldet lett till att få bedömare tror det är möjligt med en försoning mellan den näst största gruppen amharier å ena sidan och oromos och tigreaner å den andra. Den förre fredspristagaren och premiärministern Abiy Ahmed har länge kritiserats för sin hårda retorik där han särskilt anklagat tigreaner för all skuld i konflikten.

Flera av hans inlägg på sociala medier har därför tagits bort för att de ansetts driva på etniskt hat. I takt med att de som kan nu försöker ta sig ut ur Addis Abeba, så beslöt sig Abiy Ahmed för att bege sig till fronten, vilket vissa ser som ett tecken på desperation. Så även den näst högste befälhavaren för Oromo Liberation Army.

– Det är som en sista spark från en döende häst, säger befälhavaren Jaal Gammachiis Aboye. Det här är ett sätt för honom att visa sig modig in i det sista. Även om han inte skulle dödas på slagfältet så är det här ett sätt för honom att visa nån form av stolthet innan han kommer störtas från makten, säger han.

Men om nu de tigreanska styrkorna och Oromo Liberation Army intar Addis och får bort Abiy Ahmed – vad händer då?

– Vårt mål är att befria oromo-folket. Men när allt det här är över så är det upp till oromos att själva rösta kring hur de vill se sin framtid och hur relationerna till de andra grupperna ska se ut. Den etiopiska regeringen har inte värnat våra rättigheter, det är det som drivit oss till denna väpnade kamp, säger han. Men det här får avgöras längre fram.

Medan befälhavaren uttrycker sig aningen försiktigt, så finns det ingen tvekan hos den unga gerillakrigaren Galmo.

– Vår långa kamp är snart över säger hon. Jag ser en ljus framtid för vårt folk.