Ovanligt jordskalv i Östergötland

1:54 min

I natt var det ett jordskalv i Östergötland i mellersta Sverige. Det mullrade och hus skakade, i området runt Valdemarsvik. Det är mycket ovanligt med jordskalv i det området.

Det hände strax före klockan 01 i natt. Flera boende i Valdemarsviks kommun vaknade av skakningar, muller och en smäll. Det var ett jordskalv, alltså en väldigt liten jordbävning. Kraften i jordskalvet var 2.2 i magnitud. Det är ett ganska litet jordskalv.

Björn Lund är seismolog, alltså expert på jordbävningar och jordskalv. Han säger att det händer sådana här små jordskalv flera gånger om året i Sverige. Men det är mycket ovanligt att det händer i den här delen av landet. Det säger han till P4 Östergötland.

– Vi har väl en 15,16, 17 skalv av den här storleken i Sverige varje år. Men det är ju väldigt ovanligt i sydöstra Sverige. Sydöst, det är ju ett av de minst aktiva områdena i Sverige. Så det kom nog som en överraskning för många, säger Björn Lund.

I helgen var det ett annat lite kraftigare jordskalv, i Västerbotten i norra Sverige. Men i det området i Västerbotten är det vanligt med små jordskalv. Det är det område i Sverige där det är flest jordskalv.