Filmfestival

Oväntat positiv öppning för heldigital filmfestival i Göteborg

2:01 min

40 000 unika besökare hade Göteborg filmfestival den första helgen med finska invigningsfilmen "Tove" som dragplåster, detta historiska år då festivalen är heldigital. Festivalens vd Mirja Wester är positivt överraskad men menar att det ändå är ett vågspel att gå över till det digitala.

– Det vi kan se är att det är över 40 000 unika besökare och i snitt kommer det att landa på att varje besökare ser fler filmer, säger Mirja Wester.

Största delen av publiken i år är från Göteborg: en första koll visar att knapp tredjedel av de digitala passen köptes här och en knapp fjärdedel från Stockholm, men annars finns publiken i hela Sverige från Pajala till Ystad.

När festivalen är över ska siffrorna brytas ner och analyseras. För det är inte säkert att festivalen går ihop ekonomiskt.
Förra året sålde festivalen 130 000 biobiljetter och hade 30 000 besökare i festivalens biografsalonger  och då erbjöds 400 filmer. I år är det bara cirka 70, men å andra sidan begränsar inte biosalongen antalet som kan se en film.