Över 40 procent har fått vaccin och nu minskar smittan

3:25 min

Över 40 procent av alla vuxna har fått vaccin mot covid-19 i Sverige. Coronasmittan minskar och färre blir svårt sjuka. Men läget är fortfarande allvarligt, säger myndigheterna som jobbar med viruset. Svante Werger på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Så även om vi nu ser teckan på minskad smittspridning och ett något mindre ansträngt läge inom hälso-och sjukvården så är läget fortfarande mycket allvarligt.

Nästan 3,4 miljoner människor har fått minst en dos vaccin. Det är 41 procent av alla vuxna i Sverige. Mer än en miljon har fått två doser. De flesta personer över 65 är vaccinerade och just nu vaccineras människor mellan 50 och 60 år. En del regioner har börjat vaccinera personer från 40 år.

Det märks på smittspridningen. På boenden för äldre, där nästan alla är vaccinerade, blir nästan ingen sjuk eller dör med covid-19 längre. Det beror på vaccinet, säger Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.

– Vaccin är jätteviktigt för att äntligen få ett bra verktyg för att hantera det här pandemin på ett bra sätt.

1347 personer vårdas just nu på sjukhus med covid-19. Det är ungefär 400 färre än förra veckan. 271 av dem vårdas med intensivvård, på IVA. Det är 100 färre än förra veckan.

Färre blir sjuka, men det är fortfarande för många. Smittan sprids mest bland barn och unga vuxna, som åker till jobb och skola och går på aktiviteter. Och det finns en risk att smittspridningen ökar igen, om människor börjar slappna av och slutar följa restriktionerna. Det säger Svante Werger på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Det finns en risk att många nu tar positiva siffror till intäkt för att börja slappna av och att man då inte kan utesluta att det blir bakslag.

Därför är det viktigt vi att alla fortsätter följa restriktionerna och vaccinerar oss. Det säger Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.

– Se till att hålla avstånd, arbeta hemifrån så mycket som möjligt och hålla nere våra sociala kontakter, samt se till att vaccinera oss så fort som möjligt.