PRESSMEDDELANDE 2021-11-11

P2 direktsänder en temakväll för 100 år av allmän rösträtt med musik och panelsamtal

I år är det hundra år sedan Sverige införde allmän rösträtt. P2 firar jubileet med en kväll full av viktiga panelsamtal och musik. Vilken roll spelade musiken för rösträttsrörelsen, vad är kritikernas bild av den samtida musikens samhällsförankring, hur är läget på operascenen och vad säger utövarna själva om musikens potential att förändra? Bland gästerna finns tonsättaren Karin Rehnqvist och musikprofessorn Mattias Lundberg. Lena Willemark, Britta Virves och Joakim Milder spelar live i studion. Sändning: fredagen den 12 november kl. 19.03 – 21.30 i P2 och i appen Sveriges Radio Play.

P2:s musikgenrer jazz, folkmusik och klassiskt samlas i Radiohuset i Stockholm för att gemensamt uppmärksamma att det i år är hundra år sedan reformen för allmän rösträtt genomfördes i Sverige. 

Bland musiken som lyssnarna får höra finns Elfrida Andrées rösträttskantat från 1911, som nyligen framfördes för första gången på 110 år vid en konsert på Göteborgsoperan. Det blir också musik av tonsättare som Andrea Tarrodi och Ethel Smyth. 

Folkmusikern Lena Willemark och jazzmusikerna Britta Virves och Joakim Milder är på plats och spelar live.

Fyra panelsamtal med olika gäster kommer också att hållas. Programledare Hedvig Ljungar leder samtalen.

Panelsamtal 1: Historiskt perspektiv 
Det historiska och musikhistoriska kring 1921 och framåt, om retorik i kvinnorörelsen och om samernas rösträtt och musik. Samtalar gör Karin Milles, språkvetare vid Södertörns högskola, Mattias Lundberg, musikvetare vid Uppsala universitet och Mats Einarsson, programledare för Folkmusiken i P2.

Panelsamtal 2: Nutid – ur kritikernas synvinkel
Vad är kritikernas bild av den samtida musikens förankring i samhällsfrågor? Hur yttrar man sig socialt och politiskt inom olika musikgenrer? Och vilken roll spelar representation? I panelen ingår musikkritikerna Johanna Paulsson och Sofia Nyblom samt P2:s Mats Einarsson.

Panelsamtal 3: Operascenen
Hur står det till med jämställdheten på operascenen? Behövs nya operor där kvinnorna inte dör på slutet? Och får vi se fler återupptäckta, gamla operor av kvinnor på de stora scenerna i framtiden? Ditte Hammar, konstnärlig ledare för Den Andra Operan samtalar med Tobias Theorell, regissör och konstnärlig chef på Folkoperan, och Sofia Nyblom. 

Panelsamtal 4: Musiklivet i dag - ur utövarnas synvinkel
Hur demokratiskt och jämställt är musiklivet i dag? Och hur politisk är framtidens musik? I panelen sitter Karin Rehnqvist, tonsättare och professor i komposition, Joakim Milder, saxofonist och professor i jazzimprovisation och sångerskan Lena Willemark. 

Pressbild:
Illustration: Axel Almström/Sveriges Radio

För mer information vänligen kontakta:

Martin Gribbe, producent
Martin.gribbe@sverigesradio.se

Ebba Beck-Friis, presskontakt P2
ebba.beck-friis@sverigesradio.se