Pressmeddelande 2021-02-02

P2 firar Stenhammar med konserter och dokumentär

Wilhelm Stenhammars 150-årsjubileum uppmärksammas stort i P2 med en nygjord P2 Dokumentär, hans första opera och flera konserter, bland annat med nyskriven musik av tonsättaren Emmy Lindström. Lyssnarna kan också höra Stenhammars egen inspelning av sin Fantasi i h-moll. Allt i appen Sveriges Radio Play med start på själva födelsedagen, söndag 7 februari.

– Det ska bli fantastiskt att frossa i Stenhammar och visa upp den bredd han har som tonsättare för lyssnarna. Stenhammar är en av de största svenska kompositörerna. Och det är dags att vi på allvar uppmärksammar denna nationalklenod, säger Johan Korssell, som presenterar P2:s jubileumskonserter med start 7 februari.

På söndag 7 februari startar firandet kl. 20.00 med Wilhelm Stenhammars Pianokonsert nr 2 med legendarerna Herbert Blomstedt som dirigent och pianisten Greta Erikson som solist – en inspelning från 100-årsjubiléet den 7 februari 1971. På eftermiddagen sänds Klassiska poddens avsnitt om tonsättaren kl. 14.00. Måndag 8 februari kl. 19.03 bjuds lyssnarna på Stenhammars opera Gillet på Solhaug med libretto av Henrik Ibsen, i en inspelning från 2015.

Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester hyllar Stenhammar med två direktsända konserter. Den 18 februari kl. 19.03 spelar Radiosymfonikerna bland annat Symfoni nr 2. Solister är Sofie Asplund, sopran och Jakob Högström, bas. Den 26 februari kl. 19.03 framför Radiokören sånger av Stenhammar och nyskrivna bearbetningar av hans verk av tonsättarna Gunnar Eriksson, Emmy Lindström, Carl Unander-Scharin och Staffan Storm.
Konserterna sänds i P2 och på Berwaldhallen Play: https://berwaldhallen.se/play/

Den 6 mars kl. 12.03 sänds en ny P2 Dokumentär om Wilhelm Stenhammar, som porträtteras av Sofia Nyblom.

Det går även att höra Stenhammar själv spela Fantasi i h-moll, inspelat på pianorulle, på P2:s hemsida: https://sverigesradio.se/avsnitt/622167

Allt om hur P2 uppmärksammar Stenhammars 150-årsjubileum finns samlat på P2:s hemsida: https://sverigesradio.se/artikel/7645456

Här finns mer om Sveriges Radios konserthus Berwaldhallens firande av Stenhammar

Pressbilder

Johan Korssell, programledare Klassiska konserten i P2. Foto: Olle Björkman/Sveriges Radio

Sofia Nyblom, producent P2 Dokumentär. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Gunnar Eriksson. Foto: Susanne Nobel/Sveriges Radio

Emmy Lindström. Foto: Pressbild/emmylindstrom.se

Staffan Storm. Foto: Eva Sjögren

Carl Unander-Scharin. Foto: Pressbild/electronic-opera.com

För mer information, vänligen kontakta:

Helene Larsdotter, kommunikationsansvarig P2
helene.larsdotter@sverigesradio.se