PRESSMEDDELANDE 21-12-20

P4 Dokumentär: Algots

Den 20 december släpper P4 Dokumentär berättelsen om klädimperiet Algots uppgång och fall. Företaget som klädde folkhemmet – i färgglada, bekväma kläder som alla hade råd med. Men inne på fabriken slet kvinnorna vid en ny uppfinning – det löpande bandet - som rullade allt fortare för att hålla drömmen - och Algots - vid liv.

Lagom till jul släpps dokumentären som berättar om en tid när textilindustrin gick på högvarv och hundratusentals fick arbete på fabrikerna.  Algots sydde närmare fyra miljoner plagg varje år när det gick som bäst. Men arbetet på fabriken hade ett högt pris i form av långa arbetsdagar och ett ökande tempo vid löpande bandet.

– Det löpande bandet stoppades en gång i timmen. Då fick man gå på toaletten och ta paus i 5 minuter. Man vara alltså inte tillåten att gå iväg när man ville. När sömmerskorna kom tillbaka efter julledigheten hade hastigheten höjts på bandet, berättar Ulla Wikander, professor emeritus i ekonomisk historia, i dokumentären.

Det blev till slut slitningar inom familjen som knäckte Algots. Företaget skakades också av en skandal när det kom fram att en av fabrikscheferna, Albert Sonntag, var aktiv nazist.  

Snart skulle Algots stora fabrik i Borås stå tom och 70 000 jobb inom den svenska textilindustrin ha försvunnit. Nyheten om Algots konkurs 1977 var den allra svartaste under den svenska textilkrisen .

De tre delarna av P4 Dokumentären Algots hörs i P4 den 25/12, 31/12 och 6/1 samt i appen Sveriges Radio Play från den 20 december.

Del 1/3 Algots – Löpande bandet, experimentet som förändrar allt

Klädimperiet Algots klär folkhemmet – i färgglada, bekväma kläder som alla har råd med. Miljontals plagg ska lämnar Borås och nyckeln är en ny uppfinning - det löpande bandet. Men sömmerskorna tvekar.

Del 2/3 Algots - Nazisten på Bryggaregatan

1942 syns polis vid den nazistiska Tyska föreningens villa i Borås. Säkerhetstjänsten har länge bevakat dess ordförande Albert Sonntag, fabrikschef på Algots i Borås och hjärnan bakom löpande bandet.

Del 3/3 Algots - Kampen för överlevnad

Klädimperiet Algots är hotat. Konkurrensen från låglöneländerna ökar och i Borås letar den nye VD:n, Algots son Göte Johansson, efter lösningar. Men spänningarna ökar i familjen. Vem ska leda Algots?

Lyssna här: https://sverigesradio.se/p4dokumentar

Vid frågor vänligen kontakta:

Cecilia Ohlén, producent och reporter
cecilia.ohlen@sverigesradio.se

070-733 41 53

Susanna Mörner, pressansvarig
susanna.morner@sverigesradio.se

070-083 97 37