PRESSMEDDELANDE 2021-09-30

P4 Dokumentär: När Alma låstes in på hospitalet

Den 30 september släpper P4 Dokumentär historien om Alma, en ensamstående mor som får en förlossningspsykos 1928. Hon blir inlagd på Uppsala hospital och asyl, senare kallat Ulleråkers sjukhus. Ett halvår senare har hon förlorat vårdnaden över sina två barn. Det här är berättelsen om Alma, men även om hur man såg på psykisk sjukdom i Sverige i början av seklet.

En av de som berättar om Ulleråkers mentalsjukhus är läkaren och psykiatrikern Elisabet Olander som kom dit som läkarkandidat 1951. Hon fick då flera 100 patienter att se till med minimalt med tid för samtal. I början av 50-talet fanns inga antipsykosmedel ännu, patienterna fick lugnande medel och elchocker. Elisabet ville göra förändringar på Ulleråker och skapade en ny värld för patienterna.

– Personalen fick lära sig om gruppterapi, patienterna fick göra gymnastik om de ville och vi hade familjeterapi, enskilda samtal, bildterapi vilket var väldigt nytt ,säger Elisabet Olander, läkare. Hon dog ett par månader efter intervjun till den här dokumentären, 96 år gammal.

Podden P4 Dokumentär När Alma låstes in på hospitalet släpps i Sveriges Radio Play den 30 september.

Vid frågor vänligen kontakta:

Cecilia Ohlén, reporter
cecilia.ohlen@sverigesradio.se 
070-733 41 53

Susanna Mörner, pressansvarig
susanna.morner@sverigesradio.se 
070-083 97 37