Pressmeddelande 2021-06-23

P4 Dokumentär: Stölden av Silverbibeln

I en tvådelad dokumentär får vi hela berättelsen om vad som hände när den 1500 år gamla gotiska Silverbibeln stals från Carolina Redeviva i Uppsala en aprildag 1995. Dokumentären släpps i Sveriges Radio-appen den 23 juni.

Med en hammare slår en av de maskerade männen sönder montern där den 1500 år gamla och ovärderliga Silverbibeln ligger på Uppsala Universitetsbibliotek, Carolina Redeviva. Tjuvarna lyckas ta sig ut ur byggnaden med sitt byte och försvinner sedan spårlöst. Polisen är snabbt på plats och en intensiv rånarjakt tar sin början.

Dokumentären Stölden av Silverbibeln är berättelsen om när en av Sveriges kronjuveler, Silverbibeln, försvann och där en förvaringsbox på Stockholms central, två sotare och ett oväntat telefonsamtal helt nyligen vänder hela polisutredningen.

– Det här är en fartfylld berättelse full med oväntade vändningar och tillfälligheter som blir helt avgörande för polisens utredning. Helt i den andan, fick jag i slutet av arbetet med dokumentären ett samtal som kastade nytt ljus över gåtan, säger Niklas Storm som gjort dokumentären.

De två delarna av P4-dokumentären Stölden av Silverbibeln släpps i Sveriges Radio-appen den 23 juni och sänds i P4 den 19 och 26 september kl.12.03.

Läs mer: https://sverigesradio.se/p4dokumentar

För mer information vänligen kontakta:

Sofia Kottorp, producent P4 Dokumentär
sofia.kottorp@sverigesradio.se 
073-414 30 44

Susanna Mörner, pressansvarig
susanna.morner@sverigesradio.se 
070-083 97 37