På söndag är det Vasaloppet, som är annorlunda i år

2:23 min

På söndag är den stora skidtävlingen Vasaloppet. I år får mycket färre åkare än vanligt vara med, på grund av coronapandemin.

Vasaloppet är en stor tävling i längskidor. Det är den första söndagen i mars varje år. I år är den 99:e gången som tävlingen är.

Tävlingen är i Dalarna, mellan orterna Sälen och Mora. Loppet är nio mil långt. I vanliga fall brukar ungefär 15 000 åkare vara med i Vasaloppet. Men i är det ett annorlunda Vasalopp. Det är mycket färre skidåkare, för att smitta inte ska spridas.

Bara de 300 bästa manliga åkarna, och de 100 bästa kvinnliga åkarna får vara med i den stora tävlingen på söndag. Det är skidåkare som är proffs. Och ingen publik får vara på plats och tittatpå tävlingen.

Men vanliga skidåkare får åka Vasaloppet i år också. Men de får inte åka alla samtidigt. De måste boka en tid för att åka. Och många har redan åkt. Det började i mitten av februari, och håller på till och med söndag.

Kurt Andersson från Västmanland har åkt Vasaloppet 40 gånger tidigare. På söndag ska han åka igen, efter att den stora tävlingen är slut. Han tycker det känns lite konstigt att inte starta tillsammans med alla andra människor. Men det ska också bli roligt att åka ett annorlunda Vasalopp. Det säger han till P4 Västmanland.

– Det känns ju lite konstigt att inte få uppleva den här starten som ju är det som man har förknippat med Vasaloppet. Det är ju starten på morgonen. Men annars så känns det ju i och för sig rätt så roligt. Det blir lite annorlunda och lite annat. Det ska väl också bli en upplevelse att få se hur det är, säger Kurt Andersson till P4 Västmanland.