Coronapandemin

Palestinier ingår inte i Israels vaccinationskampanj

1:59 min
  • Israel har redan vaccinerat två miljoner medborgare och får beröm internationellt. Men vaccinationskampanjen omfattar inte palestinier på Västbanken och Gaza.
  • Israel anser sig inte ha ansvar för att vaccinera palestinier, men det är en definitionsfråga, det beror på om man anser att Israel är ockupationsmakt eller inte. WHO har begärt att Israel ska förse palestinska sjukvårdsarbetare med vaccin, det har inte skett.
  • Den palestinske politikern och läkaren, Mustafa Barghouti, själv smittad av covid-19, kallar detta medicinsk apartheid.

Den palestinske läkaren Mustafa Barghouti menar att Israel, som ockupationsmakt enligt internationell rätt, har skyldighet att vaccinera palestinierna.
Men det är en definitionsfråga. Den gamla fredsöverenskommelsen, Osloavtalet, säger är det den palestinska myndigheten PA som ansvarar för palestiniernas hälsovård på de områden PA styr över, och därför har de flesta människorättsorganisationer snarare beskrivit det som ett moraliskt och humanitärt ansvar från Israels sida.

Men Mustafa Barghouti påpekar att israeler som lever i olagliga bosättningar på västbanken får vaccin, men inte palestinier i byar alldeles intill. Det strider mot internationell rätt, säger han.

– Jag tror inte att någon inbillar sig att jag ska ta vaccin från israeliska medborgare och ge det till våra grannar, säger Israels hälsovårdsminister Yuli Edelstein till Sky News.

Mustafa Barghouti, som själv smittats av covid-19, säger att Världshälsoorganisationen WHO har begärt av Israel att man ska vaccinera palestinska sjukvårdsarbetare. Det har inte skett.

Ekot publicerade tidigare en kortare version av denna text.