
Pandemieffekt i bokbranschen – ljudbokstrenden har nått barnen
Så mycket ökar försäljningen • Trenden med ljudböcker fortsatt stark • Barnböcker ökar rejält
2020 var ett jobbigt år för många, men för bokbranschen har försäljningen trots allt gått bra – och bäst har det gått för ljudböckerna där intäkterna ökat med över en tredjedel.
Det visar en rapport över bokförsäljningen från Förläggareföreningen och Bokhandlareföreningen som Kulturnytt tagit del av.
Något som är nytt är att sålda barn-och ungdomsböcker ökat rejält, med närmare 30 procent, vilket beror på att ljudbokstrenden nu också nått barnen.
– Ökningen beror på att man börjat lyssna på barnböcker i större utsträckning. Det är väl begripligt, att man på grund av pandemin inte varit ute i fysisk bokhandel och köpt lika mycket böcker där. Det är annars en väldigt viktig kanal för just barnböcker, eftersom de är väldigt taktila. Man vill känna på tryck och se illustrationer, säger rapportens författare Erik Wikberg, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm.
Samtidigt som vi ser en ökning i antal sålda barn- och ungdomsböcker, så är intäkterna bara marginellt högre än året innan. Vad beror det på?
– Det beror på den här förskjutningen. För snittintäkterna är mycket lägre för en lyssning än för en inbunden bok. Om man då vanligtvis har en stor försäljning av inbundna böcker och det här året haft mer digital försäljning så har man inte haft samma ökning i kronor som i volym, säger Erik Wikberg.
Hur räknar man på volym, antal sålda böcker, när det kommer till digitala böcker?
– Om du och jag läser eller lyssnar på en halv bok var, så räknas det som ett exemplar. Om man istället köper ett exemplar i bokhandeln så vet vi inte om det är en bok som läses en eller tio gånger. Så det är två olika sätt att räkna volym, och man ska vara medveten om att det finns en skillnad men det är det bästa sättet för att kunna jämföra volymer, säger Erik Wikberg.