Omröstning idag

Stora demonstrationer mot ny medielag i Polen

2:00 min
  • Människor i 80 polska städer demonstrerade under gårdagskvällen mot ett nytt lagförslag som förbjuder utomeuropeiskt ägda medier i landet.
  • Det polska parlamentet röstar om lagen senare idag.
  • Samtidigt kom beskedet att landets biträdande premiärminister ser ut att få sparken och nu saknar det styrande partiet majoritet i parlamentet.

– Vi vill ha fri media, vi vill höra vad som händer här i Polen. Jag och alla unga i Polen måste tänka på vår framtid, säger Pjotor, en av demonstranterna i Warszawa.

Den lagändring som kan röstas igenom idag skulle i praktiken lämna polackerna med främst den statsägda och kontrollerade TV-kanalen TVP, som av många i landet ses som ren propaganda.

Landets biträdande premiärminister Jaroslaw Gowin har uttalat sig mot införandet av lagen. och kvällen innan dagens omröstning kom beskedet att landets premiärminister från konservativa Lag och rättvisa, har bett presidenten att sparka Gowin.

Gowin leder partiet Accord som sedan 2015 regerat tillsammans med Lag och rättvisa inom ramen för den koalition som kallas Förenade högern. Utan rösterna från Accord saknar Förenade högern majoritet i parlamentet.

Det är inte första gången landets medier upplever sig vara under attack från de styrande. Kristina står en bit från scenen. Hon minns tiden när landet bara hade statsägd media och hur det påverkar människors möjlighet att ta väl underbyggda beslut.
– Vi kan inte ta bra beslut utan kunskap. Jag minns när vi enbart hade stadsmedia och det fanns ingen yttrandefrihet och vi visste bara vad regeringen ville att vi skulle veta.

Inför omröstningen ser det mycket jämt ut och att göra sig av med Gowin kan ses som en politisk markering, eftersom Gowin inte följer regeringens linje. Men det handlar inte bara om den omdiskuterade medielagen utan även föreslagna skattereformer från Lag och rättvisa som Gowins parti kritiserat.

Alice är också vid demonstrationen. Hon är här själv, trots att hon brukar gå med sina föräldrar, men känner sig inte ensam.
– Jag är här själv, men inte ensam för vi är många som tänker likadant och jag är glad att jag är här.