Irak

Påven på historiskt besök i Bagdad

2:11 min
  • Idag landade påve Franciskus i Irak och höll ett historiskt tal i huvudstaden.
  • Det är första gången en påve besöker just Irak och för landets utsatta kristna minoritet har besöket stor betydelse.
  • ”Se era minoriteter som en värdefull resurs att beskydda, inte som ett hinder att utesluta”, sa påven i sitt tal i fredspalatset i Bagdad.

Påve Franciskus anlände till Bagdad idag med ett budskap till Irak om att sätta värde på sina minoriteter. För landets utsatta kristna har besöket stor betydelse, både andligen och symboliskt.

Vid sidan av kristna minoriteten nämnde påven särskilt yazidierna som dödades av terrornätverket IS och tvingades till sexslaveri – oskyldiga offer för vettlöst brutala övergrepp, som påven sa.

För de kristna i Irak är detta påvebesök efterlängtat och en källa till hopp i en svår tid. Antalet kristna i Irak har minskat från 1,5 miljoner för 20 år sedan till en tredjedel av det idag. Många kristna som flytt undan både krig, Al-qaeda och IS, är fortfarande tveksamma till att återvända till byar och städer på Nineveslätten.

Två kvinnor skurar och sopar Al Tahira kyrkan Qaraqosh. Foto. Cecilia Uddén

Men påven möttes av jubel applåder och glädjetjut när han nyss besökte en kyrka i Bagdad. Bland dem som putsade och fejade krykan i Qaraqosh dit påven anländer på söndag, var förhoppningarna stora:

”Om Gud vill blir detta en välsignelse, inte bara för Irak utan hela världen, vi känner oss lyckliga”, säger förskoleläraren Maha Khadar i den lilla kristna staden Qaraqosh.

Påven besöker Irak i tre dagar, under stort säkerhetspådrag kommer han att färdas i helikopter mellan Bagdad, den bibliska staden Ur, den heliga shiamuslimska staden Najaf med avslutning på söndag i Mosul Qarqqosh och Eribl i Norra Irak.