KINDBERGUTREDNINGARNA

Peab-vittnen godkände Sollefteåföretagarens fakturor – grillades av försvaret

2:00 min
  • Under torsdagen var det dags för de första vittnesförhören i den omfattande ekobrottsrättegången i hovrätten i Sundsvall – i målet där förre Östersundshems-vd:n och tidigare ordföranden i Östersunds fotbollsklubb, Daniel Kindberg, tillsammans med två andra dömdes till fängelse i tingsrätten för två år sedan.
  • Fyra vittnen från Peab, varav ett nytt, samt ett vittne från Peabföretaget Fältjägaren, hördes.

För åklagarna handlade det om att få fram bevis för sin tes om att Sollefteåföretagaren inte utfört de jobb som han fakturerat för. Vittnena från Peab berättade hur de arbetat på olika projekt på Stadsdel Norr genom åren, haft en bra överblick på området och anlitat sina egna maskiner och anställda och att Sollefteåföretagaren aldrig varit någon del av det eller fraktat massor och byggt bullervallar som de sett.

Försvaret ifrågasatte den här bilden och ställde sig bland annat frågande till varför ett av vittnena, en chef i Peab, attesterat, alltså godkänt, en stor mängd fakturor för 13,5 miljoner från Sollefteåföretagaren från 2013 till 2017 om nu inget jobb utfört.

Anledningen till attesteringen sa han var att han litade på sin chef, den så kallade Peabmannen som dömdes i tingsrätten med Daniel Kindberg, men sedan dess avlidit. Peabmannen ska ha sagt att han visste vad det var för fakturor och att han skulle ta hand om dem, så därför godkände och skickades de vidare uppgav vittnet i hovrätten.

Per Arnsäter
per.arnsater@sverigesradio.se