Sträng sekretess

Person gripen för brott mot rikets säkerhet

1:58 min
  • En person greps tidigt i morse i Stockholm misstänkt för brott mot rikets säkerhet. Misstanken gäller grov obehörig befattning med hemlig uppgift.
  • Ärendet är omgärdat av sträng sekretess, men Ekot kan med hjälp av handlingar vi tagit del av berätta att det hållits förhör under eftermiddagen och att brottstiden ska vara april och maj 2021.
  • Advokat Thomas Olsson: ”Kan inte säga så mycket mer än att det råder yppandeförbud.”

Ärendet är omgärdat av sträng sekretess, och varken åklagaren eller personens försvarare kan säga något om fallet. Men Ekot kan med hjälp av handlingar vi tagit del av berätta att den misstänkta personen greps på en adress i Stockholmsområdet tidigt i morse, och anhölls strax efter.

Det är ännu okänt exakt vad personen misstänks för eller vem det är, men rubriceringen är alltså grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

Enligt dokumenten vi fått ut så har det hållits förhör med den misstänkta under eftermiddagen i dag, en uppgift som också försvarsadvokat Thomas Olsson bekräftar:

– Ja, det har varit ett förhör, det stämmer.

Var var det nånstans, hos Säpo?

– Det vill jag inte kommentera.

Vad kan du säga efter förhöret då?

– Inte så mycket mer än att det råder yppandeförbud och att jag därför inte kan lämna några kommentarer.

Handlingarna visar också att brottet som personen misstänks ha begått rör rikets säkerhet och handlar om hemliga uppgifter. Brottstiden är, enligt åklagarens beskrivning i handlingarna, april och maj i år.

De senaste åren har ett stort antal människor i ett löst sammansatt nätverk gripits och lagförts för just samma typ av brott, obehörig befattning med hemlig uppgift.

Där har det i de allra flesta fallen handlat om så kallade militärt överintresserade personer, som genom insamling av information från öppna källor, och genom att ibland också besöka och fotografera hemliga militära objekt, samlat på sig stora mängder hemlig information.

Syftet har då inte varit att lämna ut uppgifterna till främmande makt, har åklagaren tidigare konstaterat. Det är oklart hur det är i det nu aktuella fallet.

Åklagaren Mats Ljungqvist vid Riksenheten för Säkerhetsmål vill inte ställa upp i en intervju i Ekot. Men han säger att det just nu är locket på kring hela ärendet, och att han inte kan uttala sig vare sig om den misstänktes kön, ålder, yrke eller bostadsort.