LSS-boende

Personal på LSS-boenden behöver bättre utbildning

2:35 min
  • Personal som jobbar på LSS-boenden behöver mer kunskap och därför borde de utbildas, det säger myndigheten Socialstyrelsen idag.
  • Socialstyrelsen har gjort en undersökning om LSS-personalen åt regeringen.
  • "Personalen behöver få lära sig om de boendes funktionsnedsättningar som till exempel intellektuell funktionsnedsättning och autism" säger Kristina Lindholm som är utredare på Socialstyrelsen.

Personal som jobbar på LSS-boenden behöver mer kunskap. Därför borde de utbildas, det säger myndigheten Socialstyrelsen idag.

Kristina Lindholm är utredare på Socialstyrelsen:
– Personalen behöver lära sig mer om hur de kan kommunicera och prata med de som bor på LSS boenden så att de kan ge ett så bra stöd som möjligt. Och vi ser också att personalen behöver ha kompetens om olika funktionsnedsättningar som till exempel intellektuell funktionsnedsättning och autism. Personalen behöver också känna till vilka regler som gäller för LSS-boenden, säger Kristina Lindholm.

Vet för lite om funktionsedsättningar

Många som arbetar på LSS-boenden saknar utbildning om vård och omsorg
och vet också för lite om de funktionsnedsättningar som de boende har. Det visar den här undersökningen som Socialstyrelsen nu har gjort åt regeringen.

Kunskap ska minska riskerna

När personal och boende har svårt att förstå varandra så ökar också risken för att de boende behandlas dåligt, säger Kristina Lindholm:
– Ja och det kan handla om att personalen gör saker mot den enskildes vilja, till exempel att man låser in en person som bor där så att man inte kan gå ut från sitt rum till exempel. Så ska det inte se ut. Därför så ser vi ju att det finns behov att få tillgång till kunskap om just kommunikation, så att man kan förebygga tvångs- och begränsningsåtgärder på olika sätt.

Därför föreslår Socialstyrelsen nu att LSS-personal ska kunna få utbilda sig:

– Inom det här kompetenslyftet så föreslår vi att fler ska kunna vidareutbilda sig till det som kallas stödpedagog. Och stödpedagog är ju ett yrke som passar bra för dem som jobbar på LSS-boenden. Och man kan extra mycket om bland annat kommunikation och pedagogik, berättar Kristina Lindholm.

Utbildas på arbetstid

Stödpedagog är ett jobb som man kan utbilda sig till på yrkeshögskola och tanken är att personalen ska kunna utbilda sig samtidigt som de arbetar kvar på boendet, säger Kristina Lindholm:
– Ja, så att till exempel de som arbetar på ett LSS-boende som har behörighet för att söka till stödpedagog, ska kunna genomföra en utbildning på arbetstid, säger Kristina Lindholm på Socialstyrelsen till Klartext.