Peru drabbades hårdast av covid - nu går landet in i en tredje våg

7:47 min
  • Peru är det land i världen där enligt de officiella siffrorna flest har dött i covid 19 i förhållande till befolkningen, över 600 covid-döda per 100 tusen invånare.
  • Nu går landet in i en tredje våg, som spås ta livet på ytterligare 60.000 peruaner.
  • Peru var först i regionen med att införa strikta karantäner, en strategi som misslyckades. Varför gick det så snett? Vår Latinamerikakorrespondent Ivan Garcia besökte huvudstaden Lima för att försöka få ett svar på den frågan. 

Livet i Lima är på ytan nästan som vanligt. Fullsatta bussar kör folk till och från jobbet, barnfamiljer samlas vid lekparkerna och restaurangerna lockar gäster med delikata havsrätter och utsökta viner.

Alla bär dubbla munskydd.

Det är inte mycket som påminner om att landet med 33 miljoner invånare förbereder sig inför en tredje coronavåg eller att huvudstaden Lima kommer att ha mist en procent av sin befolkning i covid-19 före årsskiftet, om myndigheternas prognoser slår in.

Jesus Valverde är en av Perus 700 intensivvårdsläkare, han tar emot mig på ett av hans två jobb, på den privata kliniken San Pablo i Lima.

Trots bristen på intensivvårdsläkare i landet måste han ha två jobb, annars räcker inte lönen till, berättar han.

Jesus Valverde kommer aldrig att glömma mars 2020, när coronaviruset kom till Peru.

– Vi hade fått samma larm som år 2000 med sars och några år senare med viruset mers  men inget av de två kom ju till Latinamerika.

– Så nu tänkte vi att det skulle bli samma sak, inget för oss här i Peru, berättar Valverde.

Nej, ingen insåg vidden av pandemin då.

Men under andra vågen vid årsskiftet, när det var som värst, dog cirka 1.000 personer varje dag i Peru.

– Platserna på intensiven tog slut och vi fick tillämpa principen ”att hjälpa den som har störst chans att överleva”, berättar doktor Valverde.

Det är bland det svåraste som Jesus Valverde har varit med om.

Det var selektering, det var ett urval och de som förlorade var de gamla, det måste man säga, säger doktorn.

En gång, berättar han vidare, fick en patient en säng, 79 andra blev utan, dömda att dö utanför sjukhusets dörrar.

Doktor Valverde ingick i etikkommittéerna som fick bestämma vilka som skulle dö och vilka som skulle överleva.

– Vi gjorde allt vi kunde, det var inte vårt fel, säger Jesus Valverde. Det är staten som inte uppfyllde sin roll, som inte gav folk goda förutsättningar att klara av pandemin säger han, som under de svåraste veckorna arbetade 500 av månadens 720 timmar med för lite sömn, under hård press och utan att få träffa familjen, för att inte ta med smittan hem.

Peru var först i regionen med att stänga gränserna och införa en strikt karantän. Men snart blev det otillräckligt. I det läget tog president Martin Vizcarra telefonen och ringde läkaren Victor Zamora.

– Presidenten ringde och föreslog att jag skulle ta över som ny hälsominister.

Jag sa till presidenten: Ja, jag tar det, men bara under en kort tid - därför att när likhögen når upp till fjärde våningen där hälsoministeriet ligger, då blir det omöjligt för mig att sitta kvar.

Victor Zamora skulle under sina 120 dagar som hälsominister bli känd för sina krassa uttalanden.

Idag berättar han att han då inte anade att viruset skulle spridas så fort och att det skulle skörda så många liv så snabbt.

Snart började vi se dramatiska scener med överfulla sjukhus, patienter som dog i korridorerna, på trottoarerna eller parkeringarna utanför sjukhusen det var fasansfullt, säger Victor Zamora.

– Vi som jobbar inom vården är vana vid flera dödsfall samtidigt, t ex när ett flygplan kraschar, men här var det som om det kraschade flera flygplan dag efter dag.

Efter tre månader fick Zamora lämna regeringen, kritikerna anklagade honom för folkmord, på grund av pandemihanteringen. Själv känner han ingen skuld,

För det första gjorde vi allt vad vi kunde, för det andra så var okunskapen om viruset så stor att misstag var nästan oundvikliga, säger Zamora.

Men varför gick det så dåligt?

– Karantänen var dömd att misslyckas, säger Victor Zamora. Många har varken vatten eller kylskåp hemma, 80 procent jobbar på den informella sektorn

Hur kan man kräva att folk då ska stanna hemma, när de måste ut och jobba och handla mat varje dag? Därför föll vår strategi samman efter 40 dagar, säger Zamora.

Enligt Victor Zamora har Peru ett av regionens sämsta sjukvårdssystem.

Utifrån behoven saknar vi 200 sjukhus, 1500 intensivvårdsläkare, i primärvården saknar 30 procent av mottagningarna vatten, 70 procent saknar internet, hälften har inga läkare.

– Orsaken bakom coronakatastrofen är strukturell, säger Victor Zamora.

Fragmentering, brist på resurser, korruption och på senare år en stor politisk instabilitet, med fyra olika presidenter under pandemin.

Totalt har 200 tusen personer dött i covid19 i Peru enligt de officiella siffrorna, det är flest i världen i förhållande till befolkningen.

Landet går nu in i tredje vågen med enbart 30 procent av befolkningen fullvaccinerad och med en utbredd vaccinskepsis.

Prognosen från myndigheterna är dyster, ytterligare 60.000 peruaner kommer att dö i covid-19 innan året är slut.

Intensivvårdsläkaren Jesus Valverde på San Pablo-kliniken är mycket orolig – vid de två tidigare vågor hamnade de officiella prognoserna en bra bit under det verkliga utfallet.