FEM DÖDA OCH FLERA SKADADE

Pilbågsdådet: Detta vet vi om gärningsmannen

2:00 min
  • Den 37-åriga man som misstänks ha dödat fem personer med pil och båge i norska Kongsberg ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.
  • Det verkar inte finnas en koppling mellan offren och gärningsmannen.
  • Ekots Beatrice Janzon sammanfattar händelsen.

Norska medier publicerar nu namn och bild på den man som uppges vara misstänkt för att ha attackerat människor med pil och båge i Kongsberg. Det är en 37-årig man som är dansk medborgare som bott i Norge länge och som polisen kände till. Han ska nu genomgå rättspsykiatrisk undersökning.

Fyra kvinnor och en man dödades i dådet. Alla offren var i 50-70 årsåldern. Tre personer är skadade, varav en polis som inte var i tjänst när han attackerades. Det ser inte ut som det finns en koppling mellan offren och gärningsmannen.

Mannen ska ha konverterat till islam och ha radikaliserats men det är oklart om det har med brottet att göra, enligt polisen. Personer som känner mannen säger till norska medier att han har psykiska problem och det har gjorts orosanmälningar till polisen om att mannen skulle kunna begå allvarliga brott. NRK har tagit del av en orosanmälan som en barndomsvän gjort. Mannen beskrivs som isolerad, en ensamvarg. Enligt tidningen Verdens Gang ska han för några år sedan ha publicerat varningar i sociala medier och betraktat sig som någon form av budbärare. 37-åringen hade inte något arbete under lång tid. Norska medier rapporterar att han är dömd för hot mot familjemedlemmar och fått besöksförbud. Den misstänkte gärningsmannen ska också vara dömd för andra brott, bland annat för inbrott och för att ha köpt hasch.

Den norska säkerhetspolisen, PST, skrev i eftermiddags i ett pressmeddelande att händelserna framstår vid nuvarande tidpunkt som en terrorhandling, men motivet utreds vidare. Det finns ingen anledning nu till att ändra hotbilden mot Norge som är måttlig.

När polisen kom till platsen i Kongsberg blev de själva beskjutna med pilar och förlorade mannen ur sikte. Det tog en halvtimme innan mannen kunde gripas och enligt polisen ser det ut som om alla fem personerna dödades efter att poliserna tappade bort honom. 22 polispatruller var inblandade.

PST bistår nu polismyndigheten i området för dådet med all relevant information. 37-åringen är känd av säkerhetspolisen sen tidigare. Den norska säkerhetspolisen undersöker nu om det som skett kan inspirera till andra våldshandlingar som hämndaktioner. Men det finns inga sådana upplysningar nu. PST ska hålla en presskonferens vid 17-tiden.

Polisen fick larm strax efter 18-tiden på onsdagen. Norska polisenheter har stärkt beredskapen mycket efter terrorattackerna mot Utöya och regeringskvarteret för tio år sen, med en annan typ av träningar, med särskilda helikoptrar och beredskapscenter. Frågor som ställs nu i Norge är om polisen gjorde tillräckligt och man använde resurserna rätt.