FILMEN VISAR INGEN BLIXT

Polisen backar om branden i Ansgariikyrkan – var inget blixtnedslag

2:37 min
  • Det var inget blixtnedslag som orsakade branden som totalförstörde Ansgariikyrkan i Jönköping. Enligt uppgifter till P4 Jönköping så backar nu polisen från det som de tidigare slagit fast. 

  • Räddningstjänsten utreder också brandorsaken men de har ännu inte hittat någon förklaring till branden.

  • Under torsdagseftermiddagen ska församlingen ha ett möte med polisen och Rickard Finndahl vill inte kommentera uppgifterna innan han träffat församlingsmedlemmarna. Men enligt honom finns det inget som tyder på att branden var anlagd.

För en vecka sen berättade Rickard Finndahl, förundersökningsledare på polisen att det var ett blixtnedslag som orsakat branden. Att de hade sett ett blixtnedslag på en övervakningskamera och förundersökningen lades ner efter tio dagar.

P4 Jönköping har pratat med en person som sett filmen. Den visar ingen blixt på hela kvällen. Däremot syns rök från kyrkans tak när branden startar som kan uppfattas som ett ljussken.

Även SMHI har sen tidigare berättat att det inte var någon åska. Något som boende också vittnar om. P4 Jönköping har nu också tagit del av ett brev som skickats till polisen där en boende i området berättar att hen hört fyrverkerismatter i höll på i några minuter i samband med att branden startade. Personen skriver också att det inte var nån åska den kvällen.


Förutom polisen så utreder också räddningstjänsten brandorsaken, men de har ännu inte hittat någon förklaring till branden.