SR GRANSKAR PROSTITUTION

Polisen: Vi prioriterar inte sexköp

2:05 min

Polisens arbete mot sexköp brister på många håll i landet. I flera län dömdes inte en enda person för köp av sexuell tjänst under förra året, trots 750 anmälningar i hela landet.

Sveriges Radio har gått igenom samtliga fall av köp av sexuell tjänst och försök till köp av sexuell tjänst som har lett till fällande tingsrättsdom eller strafföreläggande under 2019.

Det handlar om totalt 327 brott, som utförts av 266 män.

Enligt kartläggningen har flest personer dömts för sexköp i Stockholms län – där finns 68 fall under året.

Men i fyra län lagfördes inte en enda person för sexköp 2019. Det handlar om Kalmar, Gotland, Blekinge och Jämtland, där Sten Sundin är kriminalkommissarie.

– Anledningen att vi inte har lagförda sexköpare är en resursfråga. Vi har inte orkat ta det hela vägen, att sätta sig och spana med en liten resurs. Ta sexköpare efter sexköpare, och sen ta hand om kvinnan. Dit har vi inte kommit under det här året. Vi har inte lyckats prioritera det, säger Sten Sundin.

Att få eller inga personer döms på många håll speglar polisens prioriteringar, och inte förekomsten av prostitution, enligt flera personer med kunskap om sexköp, som Sveriges Radio pratat med.

Att det säljs sex över i princip hela Sverige visar även bland annat annonseringen på internet. Där prostituerade riktar in sig mot vissa geografiska områden.

Även fast ingen dömts i Jämtland förra året, har polisen koll på annonserna och kontaktar ofta kvinnorna som annonserar.

– På bara ett halvt dygn kan en annonsör ha fått 20-30 kontakter via telefon eller sms från personer som är villiga att köpa sex. Så efterfrågan finns, det är det inget snack om, säger kriminalkommissarie Sten Sundin.

I Östergötland lyckades polisen avslöja 42 sexköp förra året. Men den här brottsligheten prioriteras ofta bort, och det finns mycket mer polisen skulle kunna göra för att även komma åt de som organiserar prostitutionen, säger Jan Staaf, chef för utredningssektionen vid polisen i Östergötland.

– Det finns idag en marknad som är alltför enkel för olika personer att sko sig på utsatta människor. Där måste vi bli än mer effektiva att ertappa de här personerna och få de lagförda.