#Sametingsvalet2021

Politikern: ”Jag tycker vi är för fega”

Rennäringen hotas av klimatförändringar, rovdjurstrycket och exploateringar av markerna. Men Sametinget har ingen möjlighet att själva besluta i dessa frågor.

– Den politiska viljan måste stärkas. Inte bara från urfolkens sida, utan även från nationalstaternas sida, säger Stefan Mikaelsson från partiet Skogssamerna/Vuovdega i programmet 15 minuter från Sápmi.

– Renskötseln behöver revitaliseras och förstärkas, så att vi kan behålla en levande urfolkskultur i Arktis, säger Stefan Mikaelsson.

Men Sametinget har begränsade möjligheter att påverka rennäringens situation. Det är en rådgivande remissinstans och kan arbeta opinionsbildande, men äger inte frågan.

”Vi måste tuffa till oss”

Marita Stinnerbom från sametingspartiet Guovssonásti tycker att regeringen borde visa större intresse för att möta Sametingets företrädare.

– Vi politiker måste höras mer och vi måste få möjlighet att diskutera det här med de som faktiskt sitter i ledning. Sametingets styrelse har inte fått träffa statsministern. Miljöministern har vi fått träffa en gång. Näringsministern fick vi träffa nu en kort tid. Och de här är de som styr våra frågor, säger hon.

– Jag tycker vi är för fega. Vi kan själva lösa våra problem. Vi måste tuffa till oss. Med hjälp av internationell lagstiftning kan vi göra det, säger Stefan Mikaelsson och hänvisar bland annat till att Sverige undertecknat FN:s urfolksdeklaration och flera internationella klimatöverenskommelser, något som han menar att man inte lever upp till.

”Sametinget borde ha vetorätt”


Marita Stinnerbom vill stärka det samiska inflytandet över exploateringar genom att informera de svenska lagstiftarna.

– Vi har tuffat till oss. Vi har börjat samtala med riksdagspolitiker som stiftar lagarna. Sametinget borde ha vetorätt i de här frågorna, som kommunerna har, säger Marita Stinnerbom.

Mer om hoten mot rennäringen ser du i programmet 15 minuter från Sápmi, som under våren fokuserar på sametingsvalet. Se det i SVT2 lördag 24 april, kl.16.05, eller på SVT Play.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio