Politisk kris, då växlar Sveriges Radio upp

Sverige befinner sig mitt i en pågående regeringskris, en kris som vi ännu inte vet vart den leder. Ny regeringsbildning eller extraval? Nu förstärker vi på Sveriges Radio vår politiska bevakning, såväl i våra FM-kanaler som digitalt med fler program och poddar om politik skriver Cajsa Lindberg och Olov Carlsson.

Förutom löpande nyhetsuppdatering i Ekots alla sändningar över dygnet så är ”P1 Morgon” och ”Studio Ett” de centrala programmen i vår bevakning. Här får du löpande de senaste kommentarerna, analysen av olika utspel och en fördjupad insikt om möjliga vägar framåt.

Ekoredaktionen sänder också direkt, alltid i appen Sveriges Radio Play, men också ofta i FM så snart det finns händelser, politiska presskonferenser eller andra utspel som behöver rapporteras eller kommenteras. Vi finns alltid där för publiken, om det händer, när det händer.

Även ”P3 Nyheter” och ”Morgonpasset i P3” förstärker sin politiska bevakning. I appen Sveriges Radio Play publicerar vi löpande förklarande innehåll för alla som vill förstå och hänga med i de olika politiska turerna, även om du inte är specialintresserad av politik. Här spelar satiren och humorn också viktiga roller – ”Tankesmedjan” och ”P3 Klubben” gör att vi mitt i all politisk röra också kan få oss ett skratt med politisk underton.

På söndag inleds också, den i år digitala, Almedalsveckan och pågår till och med onsdag. Sveriges Radio P1 direktsänder självklart partiledarnas tal tillsammans med kommentarer och kompletterar också varje tal med utfrågning av respektive partiledare. Sveriges ledande kommenterande politiska podd, ”Det politiska spelet”, publicerar också nya avsnitt löpande så snart det finns en ny händelseutveckling som behöver fördjupas eller kommenteras av Sveriges bästa politiska kommentatorer.

Om det blir ett extraval kommer våra tablåer att justeras ytterligare. Det populära P1-programmet ”Lördagsintervjun” kommer inför ett extraval att fokusera tydligt på det extraordinära parlamentariska läge Sverige befinner sig i. Även programmet ”Filosofiska rummet” får valskrud och blir under extravalsperioden mer av ”Ideologiska rummet”. I det programmet går vi på djupet med de ideologiska frågorna i politiken, bortanför det dagsaktuella förhandlandet, det politiska spelet samt kikar närmare på hur det politiska landskapet förändrats över tid.

”Karlavagnen i P4” kommer som vanligt att ta emot lyssnarnas frågor till samtliga partiledare, som i direktsändning får svara och kommentera. Och ”P4 Extra”, Sveriges största radioprogram, kommer ladda upp med politiska utfrågningar, kommentarer och analyser. Ett extraval innebär också självklart partiledarutfrågningar och partiledardebatt.

I vår app följer du nyhetsflödet bäst genom vår nationella nyhetsspellista ”Toppnyheter” som uppdateras dygnet runt. Här finns också en speciallista som bara innehåller de mest relevanta nyheterna som rör regeringskrisen och extraval. För den som vill följa rapporteringen ur ett lokalt perspektiv finns nyhetsspellistor från alla våra 26 olika P4-kanaler att välja mellan.

Sveriges Radio finns på fler platser än något annat publicistiskt företag i Sverige vilket också kommer att höras och prägla vår bevakning. För oss är det centralt att hela Sverige hörs och kommer till tals.

Sveriges Radio sänder på tolv språk och har ett rikt programinnehåll på alla våra nationella minoritetsspråk. Våra språkredaktioner bidrar också med viktiga perspektiv och röster till hela Sveriges Radios bevakning. En central del av Sveriges Radios uppdrag är att hålla alla våra lyssnare och hela Sveriges befolkning informerade om händelseutvecklingen, granska utspel och politiska påståenden så att alla medborgare kan ta rationella och underbyggda beslut.

Vi är en viktig del av demokratin, vår roll är att säkerställa att alla medborgare har tillräckligt med information för att kunna fatta välgrundade beslut kring vilket parti som ska få deras röst i kommande val, oavsett om det är ett ordinarie val eller ett extraval.

Cajsa Lindberg, biträdande programdirektör, chef för utbudet

Olov Carlsson, biträdande programdirektör, chef för innehållsproduktionen