Polsk gränsby i centrum av migrationsdebatten

6:23 min
  • Talibanernas maktövertagande har satt fokus på människor på flykt, men migrerande människors behov ställs mot en alltmer invandringskritiskt Europa.

  • Denna gång är det 32 afghanska migranter som fastnat på gränsen, och mitt i, en konflikt mellan Polen och Belarus.

  • I över tre veckor har de bott på en gräsplätt utan tillgång till mat eller rent vatten, berättar polska hjälporganisationer som vädjar att få komma fram.

Megafonen ljuder över fältet.
En tolk från hjälporganisationen fundacja ocalenie säger god natt till de 32 afghanska migranterna på andra sidan.

De syns knappt, polsk militär och polis har satt upp avspärrningar, ungefär en halv kilometer från gränsområdet, migranternas lägerplats, sedan nu tre veckor tillbaka.

– Du ser de där till höger om det sista militärfordonet, där i buskarna, säger Kalina Czwarnog, från hjälporganisationen.

Skräddaren Mohammed har den starkaste rösten, han brukar tala för gruppen eller ropa, rättare sagt. Där finns också 52-åriga Gul som inte reser sig upp sedan ett par dagar tillbaka.
Ibland, när det är vindstilla kan vi höra vad de säger, ibland skriver de meddelanden på kartonger, fortsätter hon.

– De säger att de är hungriga, alla är sjuka, vissa av dem allvarligt.

Hjälporganisationen hon jobbar på har också slagit läger här på åkern. Ett dussintal aktivister har satt upp tält, tagit hit mat, vatten och medicin, det finns läkare och jurister på plats, men hittills har ingen fått komma migranterna nära.

– Det är en order från högre ort, du kan ringa till högkvarteret, säger en gränsvakt när jag frågar om jag får gå förbi.

Polska regeringen menar att migranterna är på belarusiskt territorium och därför bör de söka skydd där. Belarus å sin sida vill inte ha dem tillbaka.

– För några dagar sedan fick de bröd av belarusiska gränsvakter, annars dricker de vatten från en bäck som rinner genom åkermarken, fortsätter Kalina Czwarnog.

Usnarz Gorny, är en liten by i östra Polen omgiven av böljande fält, ängar och skog. En skog som byn delar med Belarus. En skog som i vanliga fall lockar många svampplockare men som nu också blivit en flyktväg för migranter.

Vid utkanten av byn har en bonde precis släppt ut korna på bete. Han vill inte säga sitt namn men berättar att det är han som äger åkermarken där de 32 migranterna håller till, marken som nu blivit något av en samlingspunkt för migrationsdebatten i Polen.

– Förut var det lugnt här, bara några enstaka migranter här och var nu är de många.

Sedan EU införde nya sanktioner mot grannlandet Belarus i början på juni i år har antalet migranter som korsar gränsen ökat. Tydligast har det märkts i Polen och Litauen.

Bara i augusti har över 2200 illegala gränsövergångar via den belarusiska gränsen registrerats av polska myndigheter. Det jämfört med hela år 2020 då total antalet var 120

– Allt började efter grälet med Lukasjenko…

Polens och Litauens regeringar har kallat Belarus strategi för ett hybdridkrig, ett försök av Lukasjenko att straffa EU. För att stänga den flyktvägen bygger Polen och Litauen nu stängsel.

Här i Usnarz Gorny har lokalinvånarna uttryckt en viss oro. Bonden berättar om grannar som vaknat om nätterna av att migranter knackar på deras fönster och ber om hjälp. Men han själv är inte rädd.

Några kilometer från Usnarz Gorny, i grannbyn Krynki, håller gudstjänsten i den katolska kyrkan på att avslutas.

Bogdana Bogdan är på väg därifrån för att laga lunch till sin familj.

– Jag tycker att vi borde släppa in dem, de vill ändå inte stanna här i Polen… De vill väl vidare till andra länder, Polen är inte bra nog för dem… Här finns ingen hjälp att få…

Under flyktingkrisen 2015 nådde den polska regeringen, med Lag och Rättvisa i spetsen, stora framgångar med sin restriktiva migrationspolitik. Tillsammans med Tjeckien, Ungern och Slovakien, stoppade länderna EU:s ambitioner att fördela flyktingarna mellan medlemsländerna. På hemmaplan var strategin framgångsrik och Lag och Rättvisa gick starkt framåt i opinionen.

Nu är läget annorlunda, opinionssiffrorna sviktar men flera bedömare menar att den rådande situationen kanske kan ändra det, överlag är polacker kritiska till att ta emot migranter.

Igår föreslog regeringen att införa ett nödtillstånd vid gränsen. Om förslaget godkänns i parlamentet ges myndigheterna större makt att övervaka och kontrollera personer, det skulle också innebära att hjälporganisationer och aktivister inte skulle få komma in i byn…

Tillbaka till Usnarz Gorny. Tolken ropar god natt till de 32 migranterna, vi finns här om det skulle vara något säger hon.

Ett dovt Tashakor, tack så mycket får hon till svar.