Polen

Polsk historiker sparkad efter Hitler-hälsning

1:55 min

Var chef på institut som ska utreda nazismens brott.

Institutet för Nationellt minne i Polen meddelar att historikern Tomasz Grenuich lämnar sitt chefsjob. Det efter avslöjandena om hans kopplingar till en högerextrem organisation.

I veckan har bilder från 2005 cirkulerat i polska medier. De som togs i samband med ett högerextremt möte och visar hur Tomasz Grenuich gör Hitler-hälsning.

Tomasz Grenuich har bett om ursäkt och menar att det var ett misstag.

Institutet för Nationellt minne, som har i uppdrag att utreda kommunismens och nazismens brott i Polen, säger i sin tur att de inte kände till hans kopplingar till högerextremism.

Men att han trots allt fick ett chefsjobb på institutet väcker frågan om regeringen agerar för passivt mot högerextrema. För två år blev ledaren för en högerextrem ungdomsorganisation utsedd till biträdande minister i den polska regeringen.

Och det här sker också i en tid då det pågår en kamp om historieskrivningen i Polen. För ett par veckor sedan dömdes två historieforskare för förtal, för att de i en rapport anklagat en polsk man för att ha deltagit i dödandet av judar under Nazitysklands ockupation av Polen under andra världskriget.

Dariusz Stola, professor i historia och tidigare chef för museet för de polska judarnas historia i Warszawa är orolig för utvecklingen.

– Vi ser att regeringspartiet Lag och Rättvisa och deras allierade strävar efter att radikalisera. Det som de tolererade för ett par år sedan attackerar de i dag, och vice versa.