PORTRÄTT Jazzmusikern Svante Thuresson

16 min

Han kallades för "Sveriges enda riktiga crooner", men det var musiker han kallade sig och inte sångare. Här porträtteras Svante Thuresson av Jazzradions producent Berit Nygren.

Svante Thuresson avled den 10 maj 2021 i en ålder av 84 år.

Han hade en mer än 60-årig musikerkarriär, och hade det inte varit för pandemin hade han säkert fortfarande, efter mer än sex decennier på tiljorna, fortsatt att turnera och att fånga en stor publik. Under sina sista aktiva år var han bland annat konferencier för Skansens jazzserie Blå måndag och turnerade han med ett program med Beppe Wolgers texter i fokus i regi av Riksteatern.

Vilken var då hemligheten med hans synnerligen goda vokala förmåga? Den frågan tog Berit Nygren med sig till den intervju med honom 2017 som kan höras här ovanför och som presenteras av Jazzradions programledare Märet Öman.

Sedan handlar det om hur han började med trummor och fortsatte med sång, hur livet i schlagerfacket blev alltför begränsande, den time out han tog på 1970-talet och vad han gjorde istället, den come back han gjorde på 90-talet och var han hade sitt hjärta.

Sist men inte minst förklarar Svante Thuresson varför han kallar sig för musiker och inte sångare. Intervjun sändes i samband med hans bortgång i Jazzradion söndag den 16 maj 2021. Den här artikeln länkades också till Jazzradions julspecial den 19 december 2021.