Husdjur

Positivt med husdjur för barn med autism

1:56 min
  • En studie från Sveriges Lantbruksuniversitet visar att husdjur kan ge minskad stress, hjälp att reglera känslor och att göra det lättare att prata med andra.
  • "Djur är som ångestdämpande på fyra ben i princip. Att skaffa hund är bland det bästa vi har gjort för barnen", säger My Jernkrok, som har två barn med autism.

Det kan vara bra för barn med autism att ha husdjur, det visar svensk forskning. My Jernkrok i Umeå är mamma till två barn med autism och hon håller med om att deras lilla hund Ruth har varit bra för barnen.

– Ruthan, kom! Kom då, kom, lockar 8-åriga Milou Jernkrok.
– Det tog ganska lång tid innan vi vågade skaffa Ruth, berättar mamma My Jernkrok.
– Men vi visste att djur är så himla bra. Och de kan... De är som ångestdämpande på fyra ben i prinscip, så till slut vågade vi och det är bland det bästa vi har gjort för barnen, säger My Jernkrok.

Minskar stressen

En studie från Sveriges Lantbruksuniversitet visar att just husdjur kan ge många positiva effekter för barn med autism. Det handlar till exempel om minskad stress, hjälp att reglera känslor och att utveckla det sociala samspelet, så att det blir lättare att prata med andra när husdjuret är med. Det säger psykologen Kristina Byström som har gjort studien:
– Det blev en brygga över till nya sociala miljöer för flera av barnen och för några barn var det ju också så att djuret kunde bli en bra lekkamrat, säger Kristina Byström.

Höll på att svimma av lycka

Tillbaka till familjen Jernkrok och deras lilla svarta mops Ruth, som de fick för några månader sedan.Familjens 8-åriga dotter Milou Jernkrok säger att hon höll på att svimma första gången hon träffade Ruth:
– För att hon var så himla gullig och jag har alltid velat haft ett djur.

Vad brukar ni göra tillsammans då, du och Ruth?
– Ja, mest leka och så, annars gosa, säger Milou Jernkrok till P4 Västerbotten.