Pressmeddelande 2021-08-27

Premiär för ”Livet - med Ullakarin Nyberg”

”Jag brukar fråga om det som smärtar och skaver. För att jag är nyfiken men också för att jag är övertygad om samtalets läkande kraft”, säger Ullakarin Nyberg som den 9 september i P1 debuterar som programvärd för ”Livet - med Ullakarin Nyberg”.

Ullakarin Nyberg, 61, är till vardags psykiater och suicidforskare och har ägnat större delen av sitt yrkesliv åt att genom samtal hjälpa människor i kris.

–Det finns en enorm kraft i att formulera sin egen livsberättelse och sätta ord på svårigheter tillsammans med någon som lyssnar, säger Ullakarin Nyberg.

I sitt arbete träffar Ullakarin de som upplevt det kanske värsta man kan vara med om –att förlora en nära anhörig i suicid. Hon har också egen erfarenhet av att leva med en svårt deprimerad förälder.

–Det finns nästan ingenting som skrämmer mig längre, säger hon. Livet och jobbet har gjort mig orädd och det är användbart i alla terapeutiska samtal, också i radio.

Om programmet ”Livet – med Ullakarin Nyberg” säger hon:

–Livet rymmer allt. Sorg och glädje, smärta, kärlek och ensamhet. Men växlingarna däremellan kan vara svåra att hantera, ensam. Alla människor förenas i dessa erfarenheter och min förhoppning är att lyssnarna i kontakten med mig ska våga dela med sig och genom det själva få hjälp – och hjälpa andra, säger Ullakarin Nyberg.

”Livet med Ullakarin Nyberg” sänds torsdagar kl 11.04 i P1, med start den 9 september och går även att lyssna på som podd. Programmet söker löpande medverkande. För att komma i kontakt med redaktionen, mejla livet@sverigesradio.se

Pressbilder:

Ullakarin Nyberg, foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Bild 1

Bild 2

För ytterligare information, kontakta:
Ulrika Salander, kommunikationsansvarig P1
Ulrika.salander@sr.se
073-773 54 10