Pressmeddelande 2021-09-01

Premiär för samiskt radiodrama för barn i Sameradion

Med start 6 september sänder Sameradion föreställningen ”Vingslag- Sojiiguin”, ett radiodrama för barn 5-12 år på nordsamiska och på svenska. Produktionen är ett samarbete med Giron Sámi Teáhter och bygger på samiska sagor och fågelliv från inlandsisens smältning fram till idag.

Dramat är skrivet och regisserat av Björn Söderbäck. Lyssnarna får följa med två barn på en rolig, spännande och ibland farlig resa genom historien, över fjäll, myrar och sjöar.

– Vi vill variera vårt utbud till barn och unga, så det känns roligt att i samarbete med Giron Sámi Teáhter kunna erbjuda de yngre lyssnarna en ny och annorlunda radioupplevelse, med det traditionella samiska berättandet som grund, säger Sameradions chef Ole-Isak Mienna.
 
Det är första gången Sameradion och Giron Sámi Teáhter samarbetar i en sådan här produktion. Vingslag-Sojiiguin är inspelad i Giron Sámi Teáhters lokaler och slutmixad i Sameradions studio i radiohuset i Kiruna.

Dramat är i fyra delar à 10 minuter och producerat i två versioner; på nordsamiska och på svenska. Vingslag-Sojiiguin sänds i P2, Sameradion på måndagar kl. 06.50 med start den 6 september. Kan även höras i digitala kanalen SR Sápmi och i Sveriges Radio Play.

Manus och regi: Björn Söderbäck
Berättare: Nina Valkeapää och Takakehto Charles
Teknik och ljuddesign: Helena Sydberg Hinrichsen

Pressbilder:

Vingslag-Sojiiguin Illustration: Emil Juuso

Vingslag-Sojiiguin - Takakehto Charles och Nina Valkeapää Foto: Laila Snijder

För mer information, vänligen kontakta:

Thomas Sarri, nyhetschef Sameradion
thomas.sarri@sverigesradio.se