Porträtt

Prins Philips liv vid drottningens sida

4:18 min
  • Storbritanniens prins Philip, hertig av Edinburgh har avlidit, 99 år gammal. Det meddelar det brittiska hovet till BBC.
  • Philip var känd för sin humoristiska sida och skämtade han ofta när han höll tal eller intervjuades.
  • Vår reporter Stephanie Zakrisson tecknar ett porträtt av prins Philip, som var drottning Elizabeth den andres make sedan 1947.

En novemberdag 1947 sa den då 26-åriga Philip och den 21-åriga prinsessan Elizabeth ja till varandra i Westminster Abbey.
200 miljoner människor beräknas ha lyssnat när BBC sände det i radioapparater världen över.

Prins Philip föddes i Grekland, som prins av Grekland och Danmark, men redan som spädbarn tvingades han och stora delar av den grekiska kungafamiljen lämna landet 1922 – efter det grek-turkiska kriget.


Philip växte till stor del upp hos släktingar och på internatskolor runtom i Europa – i Frankrike, Tyskland och Storbritannien där han bland annat utbildades inom flottan.

Han och prinsessan Elizabeth träffades på olika tillställningar under barndomen och började brevväxla när hon var 13 år gammal, nåt som fortsatte medan Philip stred för Storbritannien under andra världskriget.

Men romansen uppskattades inte av alla. Philip sågs som för självständig för en blivande drottning, hans – i kungliga kretsar sett – dåligt ställda familj, samt hans systrars nära band till nazistpartiet i Tyskland var inte en match som det brittiska kungahuset hurrade över.

Men den förälskade Elizabeth fick sin vilja igenom och förlovningen kungjordes 1947.

De få gånger drottningparet pratat öppet om sin relation har det varit för att hylla den andres stöd genom livet, och fokuset på kungafamiljens uppdrag.
Eller som drottning Elizabeth själv uttryckte det på parets guldbröllop: att hon, familjen och landet har prins Philip att tacka för mycket.

Känd för sin humoristiska sida skämtade prins Philip ofta när han höll tal eller intervjuades. Som i Thames TV:s talkshow där han inte dristade sig att skämta om sin son, prins Charles utseende, på temat polo.

Men prinsen har också kritiserats för sitt frispråkiga sätt, efter en rad kontroversiella uttalanden. Som när han sa till Nigerias president, klädd i traditionell dräkt, att han såg ut att vara redo att gå och lägga sig.

Ett annat tillfälle hette det att brittiska kvinnor inte kan laga mat, han fräste till en fotograf att "ta den jävla bilden", och när prins Philip träffade fredspristagaren Malala Yousafzai sa han att barn – de går bara i skolan för att föräldrarna inte vill ha dem i huset.

Kanske var det det här, som prins Philip syftade på när han i sitt tal på parets guldbröllop 1997 - sa att för att ett äktenskap ska hålla behövs tålamod å tolerans - å det har drottningen i överflöd.