Gatuvåld i Israel

“Protesterna mot tvångsförflyttningarna blev gnistan som tände landet”

2:23 min
  • Förutom det militära våldet mellan Israel och Hamas i Gaza utspelar sig våld på gatunivå i israeliska städer – något som inte inträffat i så här stor omfattning under tidigare väpnade konflikter i Israel.
  • Från många städer kommer rapporter om misshandel, plundring och mordbrand.
  • “Många fruktar att det ska eskalera ytterligare. Det är en oförutsägbar och otäck situation”, säger Ekots Mellanösternkorrespondent Johan Mathias Sommarström.
Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Vad handlar det om?

I flera städer med blandad judisk-israelisk och palestinsk-israelisk befolkning har situationen beskrivits som utom kontroll. Våldsamma mobbar har attackerat och misshandlat människor, butiker har plundrats, det har vandaliserats. Synagogor och andra byggnader och fordon har satts i brand. Många fruktar att den här situationen ska eskalera ytterligare. Det är en oförutsägbar och otäck situation. Israels president Reuven Rivlin beskriver det som ett större hot mot Israel än farorna utifrån.

Spänningarna har ju funnits länge. Varför sker det här just nu?

Det hänger ihop med de våldsamma sammandrabbningarna runt al-Aqsamoskén och östra Jerusalem, där främst palestinier protesterat mot planerade vräkningar av palestinska familjer. Många är rädda för att palestinierna är på väg att drivas bort från östra Jerusalem till förmån för judiska bosättare. Protesterna mot de planerade tvångsförflyttningarna blev gnistan som tände en eld som spred sig i hela landet.

Vad krävs för att våldet ska få ett slut?

Vad det gäller Gaza: Att medlingsförsöken ska lyckas. Att parterna anser sig ha något att vinna på ett avtal om vapenvila. Att avtalet i så fall är formulerat så att ingen av parterna känner att de tappar ansiktet. När det gäller oroligheterna i städerna så är det svårare, mer okontrollerbart. Det kan kylas ned om konflikten i Gaza lägger sig, men det är som sagt mycket oförutsägbart. Det behöver inte heller följa utvecklingen i Gaza.