NOBELPRISET

Putins tvetydiga grattis: Muratov är i gott sällskap

2:01 min
  • När Rysslands president i dag för första gången gratulerade journalisten Dmitrij Muratov till Nobels fredspris konstaterade han att Muratov nu är i “gott sällskap”.
  • “Även Michail Gorbatjov och Barack Obama har fått priset” – två personer som genom sina politiska gärningar inte tillhör Vladimir Putins favoriter.
  • Det var för två veckor sedan som den norska Nobelkommittén meddelade att Dmitrij Muratov är en av två mottagare av årets fredspris – för sin modiga kamp för yttrandefriheten i Ryssland.

– Jag vill gratulera er till Nobels fredspris, sa Vladimir Putin och konstaterade att pristagaren, tidningen Novaja Gazetas chefredaktör Dmitrij Muratov befinner sig i gott sällskap.

– Även Sovjetunionens förste president Michail Gorbatjov och USA:s tidigare president Barack Obama har fått priset.

Två personer som genom sina politiska gärningar inte tillhör Vladimir Putins favoriter.

Det var för två veckor sedan som den norska Nobelkommittén meddelade att Dmitrij Muratov är en av två mottagare av årets fredspris – för sin modiga kamp för yttrandefriheten i Ryssland. En kamp hans tidning Novaja Gazeta fått betala ett högt pris för. Flera av tidningens medarbetare har mördats på grund av sitt arbete, bland dem journalisten Anna Politkovskaja som sköts till döds utanför sitt hem i Moskva för 15 år sedan.

Gratulationen från president Putin kom i samband med ett möte med experter och journalister och under en frågestund ställde fredspristagaren Dmitrij Muratov en kritisk fråga om den så kallade agentlagen som den senaste tiden fått en lång rad oberoende ryska medier klassade som “utländska agenter”.

En stämpel med mycket dålig klang i Ryssland.

Vladimir Putin försvarade lagen, men lovade att se över lagens något luddiga kriterier och verka för att den inte missbrukas.