EKOT GRANSKAR

Grövre våld mellan ungdomar på Sis-hem

2:05 min
  • Ekots granskning visar att ungdomar har blivit mycket grovt misshandlade inne på Statens institutionsstyrelses (Sis) ungdomshem och att personalen inte lyckats skydda de utsatta från våldet.

  • ”Det är helt oacceptabelt och det här måste upphöra, barn som omhändertas av samhället måste alltid få det bättre, inte sämre”, säger Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin.

  • Enligt Sis har våldet blivit grövre, mer utstuderat och planerat och det gör att personalen har svårt att hindra det.

Simon, som egentligen heter något annat, har bott på ett av Sis ungdomshem och han berättar att han upplevde våld dagligen.

– De första gångerna kände man att det blev en grop i hjärtat men efter att ha varit där en månad så kände man jaha nu händer det igen, man tappar känslan helt till slut, man blev så van. I varje fall där jag var så var det i grunden en brutalt våldsam miljö.

På Sis placeras barn och unga med tvång för att komma bort från till exempel missbruk och kriminalitet.

Ekot har läst drygt 160 avvikelserapporter om våld mellan ungdomar som skett på Sis ungdomshem under åtta månader.

Flera av rapporterna rör mycket grovt våld, där flera ungdomar attackerar och misshandlar en utsatt ungdom, i vissa fall så grovt att den utsatta ungdomen behöver uppsöka akutsjukvård. Av rapporterna framgår att personalen ofta är frånvarande när våldet inleds.

Helena Finér, sektionschef för ungdomsvården på Sis, menar att våldet blivit mer planerat och att därför svårt att stoppa.

– Vi ser grövre våld. Det är flera ungdomar mot en ungdom och också det är ett planerat och utstuderat våld. Man kanske lurar bort en ungdom och då har medarbetaren inte uppmärksamhet i den sekunden och så går det jättefort och då har det tyvärr utdelats våld och ungdomar blivit skadade.

Exemplen är många. En eftermiddag i februari attackerar två tonårspojkar plötsligt och oprovocerat en tredje pojke med sparkar och slag.

En natt i april attackerar samtliga ungdomar på en avdelning en kille som är ny med sparkar och slag.

– Det är helt oacceptabelt. Och det här måste upphöra. Barn som omhändertas av samhället måste ju alltid få det bättre och inte sämre, säger Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin som har tagit del av Ekots granskning.

– Det är så klart allvarligt att vi inte lyckas avvärja våldet. Vi brukar vara bra på att avvärja att det eskalerar, men i vissa situationer har vi inte lyckats med det och det är så klart allvarligt, säger Helena Finér, sektionschef för ungdomsvården på Sis.