Räddningstjänsten glömde trycka på knappen när ljudsignalen skulle testas

2:22 min

Hörde du en hög ljudsignal klockan 15 på eftermiddagen igår måndag? Det var ett test av en ljudsignal för viktigt meddelande. Men i flera kommuner i Skåne hördes ingenting. En person glömde trycka på knappen för ljudsignalen.

Ljudsignalen kallas "Hesa Fredrik". Det är ett ljud för att varna befolkningen. Till exempel om det blir ett stort utsläpp av gas, eller en brand. Eller om det blir krig.

Ljudsignalen testas fyra gånger om året, och ska höras var man än bor. Ljudsignalen testas klockan 15.00 den första måndagen i mars, juni, september och december. Om man hör ljudet då så vet man att det inte är något riktigt meddelande. Men om man hör ljudet någon annan gång, så betyder det fara. Då ska man gå inomhus, stänga fönster, dörrar och ventilation och lyssna på radio på Sveriges Radio P4. Där sänds mer information om vad som händer och vad man ska göra. Man kan också läsa på webbsidan www.krisinformation.se.

Igår måndag testades ljudsignalen klockan 15.00, i hela Sverige. Men i några kommuner i södra Sverige var det tyst. Det var i Malmö, Lund, Burlöv, Eslöv och Kävlinge. Personen som skulle sätta igång ljudet hade glömt det. Det var Mats Nilsson på Räddningstjänsten Syd som glömde att trycka på knappen, så ljudsignalen kom inte ut.
Det rapporterar P4 Malmöhus.

Den skickades inte ut helt enkelt?

– Nej nej, nej jag har inte tryckt på någon knapp, och det är jag som ska göra det. Så att den kom inte ut, säger Mats Nilsson.