Pressmeddelande 2021-04-06

Radio Romano uppmärksammar Internationella Romadagen 50 år

Den 8 april är det 50 år sedan den Internationella Romadagen instiftades. Detta uppmärksammas under hela veckan i främst Radio Romano och men även i ungdomsprogrammet Terni Generatcia. Det blir en vecka fylld med såväl kunskap som kultur, nutid och historia under 50 år sedan den första nationella kongressen 1971.

I Radio Romano blir det under hela veckan en kavalkad av romska röster från hela landet. Från Romano Center i Väst, via Riks i Malmö, Vorta Drom i Helsingborg och från Norrköping får vi veta mer om hur man firar dagen och på olika sätt sprider kunskap om romernas historia och situation i Sverige.

Kulturarbetaren Hans Caldaras familj medverkade vid den första kongressen för IRU (Internationella Romska Unionen) som ägde rum i London 1971 och han berättar om milstolpar i den romska kulturen sedan dess. Sveriges representant Stevo Kusichov beskriver den politiska utvecklingen för romer i såväl Sverige som vår omvärld. Natascha Udovika Bielenberg från Norge, som själv var på plats i London 1971, reflekterar också över 50 års utveckling. Redaktionen uppmärksammar också ett seminarium som Södertörns Högskola anordnar om romska studier tillsammans med kollegor från Ungern och USA.

På själva årsdagen, torsdag den 8 april, ägnas hela programmet åt bland annat den högtidliga ceremoni där Fred Taikon, ordförande i föreningen É Romani Glinda, håller tal när den romska flaggan hissas på Stadshuset i Stockholm. Firandet, som är förinspelat på grund av pandemin, kommer att spridas digitalt och Radio Romano följer det hela via sina konton på sociala medier men även i dagens program.

Ungdomsprogrammet Terni Generatcia https://sverigesradio.se/ternigeneratcia kommer förstås också att fira nationaldagen, bland annat från Malmö konsthall där det just nu pågår en utställning med den romska konstnären och förintelseöverlevaren Ceija Stojka. Det blir intervju med curatorn Angela Cesarec om Ceija Stojkas konst som föreställer hennes upplevelser och minnen av förintelsen.

Hela veckans program går förstås att efterlyssna på via Radio Romanos och Terni Generatcias hemsidor och i Sveriges Radio Play men även med särskilda satsningar på sociala medier.

https://sverigesradio.se/radioromano

https://sverigesradio.se/ternigeneratcia

För mer information, vänligen kontakta:

Veli Brijani, redaktionschef Radio Romano
veli.brijani@sverigesradio.se