REGERINGSBILDNING

Ramberg: Väldig press på Magdalena Andersson

2:37 min
  • Nästan samtidigt som talmannen Andreas Norlen har gett Magdalena Andersson mera tid för att bilda regering har M, KD och SD kommit överens om en gemensam skuggbudget.

  • Ekots politikkommentator Tomas Ramberg konstaterar att sannolikt kommer riksdagen rösta om budget och statsminister på samma dag. 

  • Därför måste Andersson få Vänsterpartiet med sig inom rimlig tid. Men även för Liberalerna står det mycket på spel.

Talmannens deadline visar övertydligt hur stark pressen är på regeringens förhandlare. Kan S och MP inte få till ett avtal med Vänsterpartiet före budgetomröstningen kommer Magdalena Andersson att tvingas se sin budget sönderplockad av de tre högerpartierna M, KD och SD. Både V och C måste rösta på regeringens förslag för att stoppa M/KD/SD-förslaget.  

Vänsterpartiet kan inte gärna rösta på regeringens budget utan att det finns en uppgörelse om statsministerfrågan. Därmed kan vi med stor sannolikhet utgå ifrån att ett avtal finns klart i tid till statsministeromröstningen. Det skulle förvåna mycket om inte Magdalena Andersson blir statsminister den 24 november och sen får igenom sitt budgetförslag ograverat. 

Men det är inte bara Magdalena Andersson som pressas av talmannens deadline. Också Vänsterpartiet ställs inför ett svårt val - om det finns ett något så när konkret förslag från regeringen kan V anklagas för att bidra till att skapa både regeringskris och budgetkris om de säger nej till S-ledaren. 

Dagens besked från Moderater, Kristdemokrater och Sverigedemokrater visar att det inte bara är Magdalena Andersson som har svårt att få ordning i sitt tänkta regeringsunderlag infr valet 2022. Också moderatledaren Ulf Kristersson har en väg att gå innan han kan visa upp ett solitt regeringsunderlag för sin tänkta M/KD-regering.  

Det beror inte i första hand på att Liberalerna står utanför M/KD/SDs ekonomiska förslag i höst. Utan mera på de hål som finns i förslaget, inte minst när det gäller ersättningar vid arbetslöshet och sjukdom. Att strama åt A-kassa och sjukförsäkring är en kärnfråga för Moderaterna medan Sverigedemokraterna försvarar de förbättrade villkor som regeringen tagit fram. Också migrationspolitiken är påtagligt oskarp, något Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt idag medgav utan omsvep. 

Att Liberalerna står utanför är ett bekymmer för Nyamko Sabunis valstrategi. Sabuni ser glasklar lojalitet med den moderate statsministerkandidaten som enda chansen att klara partiet kvar i riksdagen nästa år. Utan en sån lojalitet kommer högerväljare inte att stödrösta på Liberalerna. Nu kommer högerfolk att ifrågasätta om Liberlaerna verkligen är att lita på.