Misstroendeomröstning

Ramberg: Hyresgästföreningen nyckeln om Löfven ska kunna sitta kvar

2:13 min
  • Inför den stundande misstroendeomröstning på måndag gör Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg en analys av läget.
  • Han tror att Hyresgästföreningen kan bli nyckeln för Stefan Löfven om han vill undvika en regeringskris.
  • ”Vänsterpartiet har lagt sitt öde i Hyresgästföreningens händer” säger Tomas Ramberg bland annat.

För att Stefan Löfven ska undvika en misstroendeomröstning på måndag kan nyckeln kan ligga hos Hyresgästföreningen, säger Ekots politiska kommentator Tomas Ramberg till programledare Olle Wiberg.

Vad händer under helgen?

Dels kan Stefan Löfven knappats förhandla direkt med Vänsterpartiet, det skulle inte Centerpartiet tillåta. Men Vänsterpartiet har ju på ett sätt lagt sitt öde i Hyresgästföreningens händer, ungefär som man gjorde i LAS-frågan när man lade sitt öde i fackets händer och sade att: ”Ja, om parterna kommer överens då tänker inte vi fälla regeringen”. Nu säger man: ”Kommer fastighetsägare och Hyresgästföreningen överens vill vi inte fälla regeringen”, det har ju Nooshi Dadgostar sagt. Så kan regeringen få med sig Hyresgästföreningen på någon sorts upplägg, någon förhandling eller liknande som Hyresgästföreningen säger ja till, då finns det en reträttväg för Vänsterpartiet där de kan utmåla det som att man har nått en sakpolitisk framgång och därmed skulle man kunna hjälpa Löfven att sitta kvar.

Så det är troligt att den här strategin diskuteras inom regeringen nu?

Det är säkert ett av de alternativ som diskuteras. De andra alternativen är ju de som finns i grundlagen, Stefan Löfven har möjlighet att både före omröstningen och några dagar efter besluta om ett extraval, det skulle i så fall bli i september troligen. Då får vi en valrörelse i augusti där väljarna får säga sitt om det här. Men fram till dess har han rent konstitutionellt en regering med fulla befogenheter. Skulle han istället bli avsatt och talmansrundor går igång, då blir hans en övergångsregering som inte har politiska befogenheter. Han har ju själv utmålat vikten av att ha en regering som kan göra politik nu när vi ska ut ur pandemin. Det talar möjligen för att han skulle föredra extraval.