Analys

Ramberg: SD kräver ett omfattande avtal

1:45 min
  • Sverigedemokraternas vill göra klart för moderater och kristdemokrater att partiet inte tänker spela en underordnad roll om partiet hjälper Ulf Kristersson att bli statsminister efter nästa val.
  • Enligt partiledare Jimmie Åkesson vore det bästa om SD fick sitta i en regering tillsammans med M och KD. Om inte behöver de göra ett politiskt avtal med SD som är mera omfattande och genomarbetat än det januariavtal S/MP regeringen idag har med C och L.
  • Jimmie Åkesson vill starta samtal om en sån överenskommelse i god tid före valet.

När Liberalerna i mars bytte sida i regeringsfrågan sa partiledningen runt Nyamko Sabuni samtidigt nej till ett omfattande politisk samarbete med Sverigedemokraterna. Nu kontrar Jimmie Åkesson med att betona den tunga roll han anser att SD ska spela som partner till en eventuell moderatledd regering efter valet 2022.

Samtidigt börjar SD-ledaren bli otålig och vill skynda på de förhandlingar han anser måste ske mellan Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna. Tillsammans har dessa tre, som SD-ledaren kallar konservativa partier, enligt Åkesson en gemensam bild av vart Sverige behöver färdas.

Sen lång tid har Jimmie Åkesson betonat att det viktigaste för SD inte är att få egna ministerposter, det viktiga är regeringspolitikens innehåll. Men, säger Åkesson nu, just för att vi är beredda att offra regeringsdeltagande är de andra partierna skyldiga oss ett bra politiskt avtal. Ett avtal som enligt SD-ledaren ska vara en handlingsplan för alla centrala delar av en regeringens politik. Ett avtal som ska vara mera omfattande och genomarbetat än dagens januariavtal. Och där Sverigedemokraterna får inflytande i relation till sitt valresultat.

Som tidigare säger SD-ledaren också att han inte nu vill ställa några ultimativa krav. I stället vill han se till vad SD/M/KD har gemensamt. Det kan låta ödmjukt men är också ett sätt att säga att SD inte ska ses som ett parti som ställer krav mot en M-ledd regering, SD ska i stället ses som en jämlik partner till en M-ledd regering.

Men det finns ett annat viktigt skäl till att inte Jimmie Åkesson kräver att få bli minister. Internationella erfarenheter från andra samarbeten mellan högernationalistiska partier som SD och traditionella borgerliga partier som M och KD visar att det inte nödvändigtvis är genom att sitta i en regering SD-lika partier får störst inflytande. Sverigedemokraterna tittar gärna över sundet mot Danmark, där Dansk Folkeparti är ett tydligt bevis på att man kraftigt kan ändra ett lands politik genom att samarbeta som regeringsunderlag utan att själv leda departementen.