ANALYS

Ramberg: Tävlingen om pensionärsrösterna har bara börjat

1:08 min
  • Regeringen, Vänsterpartiet och högeroppositionen tävlar nu om att lova pengar till landets pensionärer. Och det kommer pengar oavsett hur det går i nästa års val.

  • Bara den senaste veckan har vi sett uppgörelser och beslut som kan ge upp till 1500 kronor i månaden till de sämst ställda pensionärerna nästa år. 

  • Det blir allt svårare att låsa in pensionsfrågan i den pensionsgrupp som bildades på 1990-talet. Varken Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna accepterar den gamla ordningen.

När de borgerliga partierna och Socialdemokraterna skapade en särskild grupp för att ta hand om pensionssystemet var det inte minst för att hålla pensionsfrågan borta från valrörelserna. Moderaterna, Liberalerna, Centern, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna ansåg att ett långsiktigt pensionssystem mår bäst av att inte dras in i partiernas jakt på väljare vart fjärde år.

Men två partier - Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet - står fortfarande utanför gruppen. Bägge anser att pensionssystemet misslyckats och bägge struntar i om pensionsgruppen håller med om det eller inte - både V och SD vill driva pensionärernas ekonomiska villkor i valrörelsen.

Sverigedemokraterna har utsett frågan om höjda pensioner till den viktigaste punkten i en kommande regeringsförhandling med moderater och kristdemokrater efter valet 2022. Och Vänsterpartiet har just genomfört en pensionförhandling med regeringen.

Inte minst i arbetaryrken - LO-förbunden - finns ett stort missnöje med låga pensioner och en stigande pensionsålder, ett missnöje som drivit även Socialdemokraterna att lyfta pensionsfrågan i flera valrörelser.

Därmed är locket av och blir svårt att lägga på igen. Socialdemokraterna fortsätter visserligen att betona sin trohet till pensionsgruppen men driver samtidigt krav utanför gruppen, senast vallöftet om pensionstillägg som andra partier i gruppen motvilligt fick acceptera.

Efter nästa års val kan pensionsgruppens auktoritet ha kvaddats ytterligare. Redan tio månader före valet har partierna genom beslut och uppgörelser tillfört pengar till pensionärerna. Uppgörelser som är utformade just för att runda pensionsgruppen.

Om tisdagskvällens uppgörelse mellan regeringen och Vänsterpartiet får stöd i riksdagen - och Sverigedemokraterna har redan uttalat sig positivt - får de sämst ställda pensionärerna enligt Vänsterpartiet i snitt 800 kronor mera i månaden från och med september 2022. Regeringen har tagit till en fantasifull teknisk konstruktion - "en ny komponent i bostadstillägget till pensionärer" - i syfte att hävda att höjningen inte berör pensionsgruppens arbete.

Och i och med onsdagens budgetbeslutet blir nästa års påslag än större. Redan i regeringens budgetförslag fanns ene förbättring med 200 kronor per månad - ytterligare 250 för den som har hög hyra - och i och med att högerpartiernas budgetförslag vann läggs en skattesänkning på cirka 150 kronor ovanpå detta. Samt ökat bostadstillägg på mellan 100 och 200 kronor.

Bara genom den senaste veckans uppgörelser och beslut tycks alltså de sämst ställda pensionärerna kunna se fram emot en månatlig förbättring på mellan 1200 och 1500 kronor i månaden nästa höst. Och då har valrörelsen knappt börjat.