Rapporten är en otroligt skarp varningssignal, säger klimatministern

2:55 min

Igår kom FN:s rapport om klimatet. Miljö och klimatminister Per Bolund säger att rapporten visar att det verkligen är allvar.

– Det är ju en otroligt skarp varningssignal. Den här rapporten bekräftar och förstärker alla de slutsatser som vi vet sen tidigare, att vi är inne i en klimatkris, säger Per Bolund.

Rapporten från FN:s klimatpanel IPCC visar att förändringen av klimatet går allt snabbare. Jordens temperatur fortsätter att öka, på grund av människors utsläpp. Och den varmare temperaturen gör så att det blir mer extremt väder.

Klimatminister Per Bolund är också språkrör för Miljöpartiet. Han säger att man inte har gjort tillräckligt myckt för att nå klimatmålen. Sverige har varit en föregångare, men det räcker inte, säger han.

Miljöpartiet vill att man ska förbjuda fossila bränslen, som släpper ut växthusgaser. De vill att man ska bestämma ett datum för när fossila bränslen ska sluta användas, till exempel i bilar. Och de vill att industrier ska betala mer för sina utsläpp. Det säger Per Bolund till Ekot.

– Från Miljöpartiets sida så vill ju vi ha ett stoppdatum för fossila bränslen redan 2030. Och också se till så att vi stoppar utvinningen av fossila bränslen, och det måste göras på en gång, säger Per Bolund.

Jessica Rosencrantz är politiker i Moderaterna. Hon säger att IPCC:s rapport visar hur allvarliga klimatförändringarna är.

– Rapporten idag understryker att klimatförändringarna är på riktigt och att det är bråttom, säger Jessica Rosencrantz.

Jessica Rosencrantz tycker också att utsläpp av koldioxid måste kosta mer i alla länder. Men hon tycker inte man kan bestämma ett datum för när man ska stoppa bilar som drivs av bensin. Hon säger att man måste se till att det finns tillräckligt mycket ren el först, så att man kan ladda elbilar. Moderaterna tycker att Sverige behöver mer kärnkraft, men Sverige håller på att stänga kärnkraftverken.

– När man sätter nya bilar på marknaden så ska ju de jupå sikt vara fossilfria. Men då måste vi också säkerställa att det finns ren el så att det räcker, så att det finns laddstolpar att ladda bilarna. Och tyvärr har jag inte sett nån sån plan än och jag tror att det är det som krävs för att vi ska kunna binda upp oss för ett exakt stoppdatum, säger Jessica Rosencrantz.