Rättegång mot man som misstänks för folkrättsbrott i Iran

3:03 min

Idag började en unik rättegång i Stockholm. En iransk man är åtalad. Han är misstänkt för att ha varit med och dödat politiska fångar i Iran 1988. Det är första gången någon åtalas för de avrättningarna. Mannen säger att han är oskyldig.

Den iranske mannen greps när han kom till Sverige för två år sedan. Nu är han åtalad för brott mot folkrätten och flera mord. Han misstänks ha varit med och avrättat hundratals politiska fångar i ett fängelse i Iran, 1988.

Kristina Lindhoff Carleson är åklagare i rättegången. Hon menar att mannen både har organiserat avrättningarna, och varit med och avrättat fångar. Många människor i fängelset blev också torterade och utsatta för omänsklig behandling, säger åklagaren. Därför menar hon att det är ett grovt folkrättsbrott.

– Folkrättsbrottet är att bedöma som grovt. Eftersom ett mycket stort antal personer avrättats, torterats och utsatts för omänsklig behandling, under synnerligen grova former, säger åklagaren.

Den åtalade mannen säger att han inte har gjort det som han anklagas för. Daniel Marcus är mannens advokat. Han säger att mannen kommer förklara under rättegången, varför han är oskyldig.

– Min klients inställning till åtalet är att han förnekar brott, eftersom han inte på något sätt har varit delaktig i det som åklagaren gör gällande, säger Daniel Marcus.

Rättegången ska hålla på i flera månader, till april. Många människor från olika länder ska vittna. Det är anhöriga till personer som avrättades, personer som satt i fängelset och experter.

Rättegången är unik, eftersom det är första gången någon blir åtalad för de här avrättningarna i Iran. Rättegången uppmärksammas mycket i andra länder också. Flera organisationer för människorätt följer rättegången.

När någon är misstänkt för folkrättsbrott, så kan vilket land som helst åtala personen. Det är därför Sverige åtalar mannen, trots att de misstänkta brotten inte hände här. Och trots att mannen inte bor i Sverige.