Rättegången börjar mot man för knivattacker i Vetlanda

3:10 min

I mars högg en man sju personer med kniv i Vetlanda. I dag började rättegången mot mannen. Han är åtalad för flera försök till mord.

Utredningen har gått väldigt fort, säger advokaten Mikael Svegfors.

– Jag har aldrig varit med om nånting liknande som har gått så här fort. Mycket snabb handläggning.

Det säger Mikael Svegfors till P4 Jönköping. Han är advokat för fyra av männen som blev attackerade. Det var i början av mars som en man attackerade människor med kniv i Vetlanda. Sju personer blev svårt skadade. Några var nära att dö. Mannen som högg dem kallas 22-åringen i media. Han är åtalad för sju mordförsök.

Idag började rättegången mot mannen. Han erkände 22-åringen att han attackerade två personer. Han minns inte de andra attackerna. Han kan inte säga varför han högg personerna. Hans advokat säger till Ekot att han mådde väldigt dåligt, att han var deprimerad och kanske hade vanföreställningar.

Idag möttes mannen och personerna som blev attackerade, i rätten. En av dem är Bo Martinsson. Han berättar för P4 Jönköping hur 22-åringen högg honom.

– Hans skrik, han har en kniv och sen gick det så snabbt där, jag bara kände hur han körde in kniven och vred och sen tryckte upp igen.

Åklagaren vill att mannen ska dömas till fängelse och utvisas från Sverige. Han vill också att psykologer ska undersöka om 22-åringen var psykiskt sjuk när han begick brotten. Om han hade en allvarlig psykisk störning, så kan straffet bli rättspsykiatrisk vård istället för fängelse. Rättegången fortsätter till början av juni. Det rapporterar nyhetsbyrån TT.