METOO – ETT ÅR SENARE

Rättsfallen efter metoo – så gick det

Ekots reporter Maria Ridderstedt har gått igenom fjorton domar som kommit i metoo-rörelsens kölvatten.

Här är ett urval – och hur det gick.

Skrattade: ”Blir ingen jävla metoo-grej av detta”

En kvinna som jobbar i serveringen på en travbana höll på att plocka disk utanför en av gästlogerna. När hon stod framåtlutad för att lägga disk på den nedersta hyllan i serveringsvagnen kände hon hur någon tog på hennes rumpa. Den främmande mannens hand gled fram och ned över hennes kön utanpå hennes byxor. Mannen skrattade och sa ”det blir ingen jävla 'metoo-grej' av det här”.

– Metoo-rörelsen hjälpte mig att se det som att jag inte bara anmälde för min egen skull, utan för alla andra. Man är inte ensam i det här, säger kvinnan till Ekot.

Så gick det: Mannen dömdes för sexuellt ofredande. Mannen nekade, men överklagade inte.

Vuxen våldtog berusad 15-åring

En då 15-årig flicka gick på en fest med sina vänner där hon blev berusad. Under natten blev hon våldtagen av en 20-årig man som var nykter. Hon berättade för sina vänner och sin mamma, samt gjorde en undersökning på Södersjukhuset i Stockholm, men klarade inte med att anmäla.

Hon skämdes för att hon blev så full, och tvivlade på om det var en ”riktig” våldtäkt eftersom det inte var ett överfall. I samband med metoo-rörelsen insåg hon att hon inte är ensam och att det rör sig om en våldtäkt. Hon vågade göra en anmälan. Mannen nekade till att det varit en våldtäkt, och menade att flickan varit drivande i det som hände.

Så gick det: Mannen dömdes. Fallet kan överklagas fram till 17 oktober, men advokat och tilltalad har ännu inte bestämt sig för hur de ska gå vidare.

”Clara”: Metoo gjorde att jag förstod att det var en våldtäkt

Tvingade kvinnan med våld

Den så kallade kulturprofilen anklagades bland annat för att med våld tvingat en kvinna att utföra en sexuell handling. Kvinnan hade inte tidigare gjort en polisanmälan och hade mått dåligt över händelsen under lång tid. I samband med metoo tog hon mod till sig att berätta om händelserna.

Så gick det: Kulturprofilen dömdes i tingsrätten för våldtäkt, fallet är överklagat till hovrätten.

Chefen tafsade på anställd – på nattklubb

En kvinna var ute på nattklubb med en kompis en kväll mars 2017. Vid halv två-tiden ska de gå hem och står vid garderoben för att hämta sina kläder. Då kommer en man fram bakifrån och tar ett kraftigt tag om kvinnans ena skinka och skakade om i 3-4 sekunder.

Mannen var chef på hennes arbetsplats. Metoo-kampanjen påverkade kvinnan på så sätt att hon förstod att det fanns ett stort mörkertal och tyckte att det var viktigt att anmäla.

Så gick det: Mannen dömdes för sexuellt ofredande. Domen är överklagad till hovrätten, men ännu prövad.

Tafsade – och sa ”metoo”

En ung kvinna som jobbar på Moraparken höll en barnaktivitet i en bowlinghall. Då kände hon plötsligt hur en främmande man klappade och klämde henne på rumpan. I samband med det sa mannen ”metoo” till kvinnan.

Händelsen inträffade 3 november 2017, när metoo-kampanjen precis börjat uppmärksammats. Kvinnan fick hjälp från sin arbetsgivare att identifiera och polisanmäla mannen. Kvinnan tror att stödet delvis beror på att frågan hade stor uppmärksamhet just då.

Så gick det: Mannen dömdes för sexuellt ofredande. Han nekade, men domen överklagades inte.

Elsa berättar: Han skrockade – jag blev helt ställd

Artist tryckte ölflaska mellan producentens bröst

En kvinna jobbade som inslagsproducent vid en reklaminspelning. Där blev hon ofredad av en känd artist. Han kommenterade hennes bröst – och tryckte ned en ölflaska mellan dem.

Kvinnan berättar att hon kände stort obehag, men först tänkte att det kunde varit värre, och att hon skulle bita ihop. I samband med metoo kände hon att hon fick kraft att anmäla händelsen.

Så gick det: Mannen fälldes i tingsrätten för sexuellt ofredande. Fallet överklagades inte.

Kända TV-profilen friades

En känd TV-programledare anklagades för ett sexuellt övergrepp på en kollega när de under en personalfest badade i en badtunna. Kvinnan är en av flera personer som under metoo-rörelsen anklagade mannen för olika övergrepp och trakasserier. Hon valde att polisanmäla honom.

Så gick det: Tingsrätten ansåg inte att det fanns tillräckligt robust bevisning till stöd för påståendet att det skulle röra sig om en våldtäkt. Mannen frikändes. Fallet överklagades inte.

Värden tafsade på middagsgästen

Två män var hembjudna på middag hos en tredje man. Efter maten närmade sig värden en av männen och tog på hans könsorgan. Den utsatte mannen har uppgett att han blev chockad av värdens agerande, och lämnade lägenheten tillsammans med sin vän.

Brottet begicks under våren 2017 men polisanmäls i samband med metoo-kampanjen. Den anklagade mannen hänvisar till metoo i sitt försvar och menade att målsägande har hittat på för att få pengar.

Så gick det: Rätten dömde den åtalade mannen för sexuellt ofredande. Fallet överklagades inte.

Anklagade man på Facebook

En kvinna skrev ett inlägg på Facebook där hon under hashtaggen metoo namngav en man och skrev att han våldtagit henne. Hon lämnade ut detaljer om mannen och länkade till hans Facebook-konto.

Kvinnan träffade mannen för ungefär åtta år tidigare och menade att han ska ha tvingat till sig sex utomhus. Den utpekade mannen såg inlägget och polisanmälde henne för förtal. I samband med polisförhöret anmälde kvinnan våldtäkten men förundersökningen lades ner.

Så gick det: Kvinnan dömdes för förtal. Fallet har inte överklagats.