MIGRATIONSORO

Rawa tänker inte vika från gränsen: ”Finns ingen återvändo”

1:49 min

Situationen vid den polsk-belarusiska gränsen är fortsatt orolig sedan Polen stängt en av gränsövergångarna,  och tusentals migranter har samlats på den belarusiska sidan.

Rawa från irakiska Kurdistan, är en av de migranter som just nu befinner sig vid gränsen med sin fru och deras två barn.

Det finns ingen återvändo, inte alls, säger Rawa.

– Natten var kall, vi hade inget vatten, ingen mat. Och polska styrkor har hela natten stört oss med helikopterljud och höga anrop så ingen har kunnat vila.

På frågan om de kan lämna gränsen och resa tillbaka in i Belarus svarar Rawa att han bara har ett mål och det är att ta sig med sin familj in i EU. Och han säger att det samma gäller för alla andra migranter som befinner sig vid gränsen.

– Vi har alla samma mål. Det finns ingen återvändo, inte alls. Och nej, ingen har försökt återvända och polisen i Belarus tillåter heller någon att återvända.

Rawa säger att han betalat motsvarande ungefär 200 000 kronor för att resa till EU, för honom och hans familj. Först reste de till Turkiet där de köpte visum och flygbiljett till Belarus, men sedan har de tagit sig på egen hand –  med buss, bil och till fots – fram till den polska gränsen, säger han. Och han är nu mycket orolig för vad som ska hända vid gränsen.

– Jag vill att jag och de tre tusen andra här vid gränsen ska bli hörda, annars kan det bli en humanitär katastrof på grund av hunger, kyla och vattenbrist, säger Rawa.