RECENSION – LITTERATUR

Recension: Aftonflykter av Helen Macdonald

2:00 min
  • Den brittiska författaren och naturhistorikern Helen Macdonald (född 1970) väckte stor uppmärksamhet med sin bok ”H som i hök”, en berättelse om hur hon bearbetade sorgen efter sin pappa genom att tämja en duvhök.

  • Nu kommer en samling naturessäer "Aftonflykter", på samma tema: Relationen mellan den moderna människan och de vilda djuren.

  • Kulturnytts litteraturkritiker Nina Asarnoj har läst en bok som vidgar luftrummet och skärper blicken.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Aftonflykter
Författare: Helen Macdonald
Översättare: Meta Ottosson
Genre: Naturessäer

I en av naturforskaren Helen Macdonalds 42 stycken korta essäer handlar det om hur hon hittar en död tornseglare under en bro. Fågeln väger bara 40 gram och som död ännu mindre. Hon tar med den hem, sveper in den i en handduk och lägger den döda fågeln i frysen. När våren kommer och marken tinar, begraver hon tornseglaren i sin egen trädgård. Berättelsen blir både en bild av forskarens osentimentala hantering av en död kropp och samtidigt en helig ritual.

Boken ”Aftonflykter” handlar om mötet mellan de vilda djuren och människornas infrastruktur. Våra broar och strålkastare och inhägnader och motorvägar. Vildsvinen som rör sig längs stängslet, rådjuren i människornas trädgårdar.

I en av de bästa texterna beskriver Helen Macdonald hur hon stämmer träff med en ornitolog från Cornell University högst upp i Empire State Building. Där ska de med starka kikare och radarbilder, studera fågelsträcken som passerar högt däruppe, två gånger per år, ovanför de lysande skyskraporna.

Helen Macdonald gör med luften som Rachel Carson gjorde med havet. Rachel Carson som skrev miljöklassikern "Tyst vår" och var marinbiolog, hon förvandlade myllret under havsytan till en detaljrik värld och Helen Macdonald lägger till luftrummet, flera tusen meter upp. Två besläktade själar som passionerat för de vilda djurens talan och gör min värld större.